26 Април 2024 г. Петък

Аню Ангелов: С президента имаме фундаментални различия!

2010-12-15 15:04:58

В отворено писмо до медиите министърът на отбраната Аню Ангелов отбелязва, че с президента Георги Първанов имат фундаментални различия относно концепцията за развитие на армията.

Отвореното писмо е в отговор на интервю на президента за национален ежедневник.

", пише в отвореното писмо. Според ген. Аню Ангелов въоръжените сили гарантират и ще гарантират отбраната на страната ни, но "не в условията на безвъзвратно отминало време, когато държавните ръководители се бояха от всеки и от всичко, когато "врагът" беше на границата ни".

Според него през 21-ви век отбраната се осъществява с различни средства и не се ограничава само в защитата на националните граници, а трябва да неутрализира съвременните рискове и заплахи там, където се зараждат, включително и далеч извън територията на България.

"Затова българските мъже и жени в униформа участват в мисии на НАТО, ЕС и ООН и с риск за здравето и живота си гарантират нашата собствена сигурност", посочва той. По думите на генерала България има нужда от мобилна и съвременна армия, която да е способна да реагира адекватно при кризисна ситуация във всеки регион на страната и извън нея.

"Затова не е необходимо нейните формирования да са равномерно разположени по цялата територия. Мобилността се осигурява чрез съвместна подготовка и действия на маневрени формирования, осигурени с транспортни вертолети и самолети", отбелязва министърът.

Като неудачен той определя примера на президента за закриването на гарнизона в град Враца.

"Ще напомня на господин президента, че през неговите два мандата като върховен главнокомандващ на въоръжените сили бяха закрити гарнизоните във Видин, Търговище, Разград, Добрич, Ловеч, Кюстендил, Пазарджик, Кърджали, Лом, Самоков, Пещера, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Сандански, Девин, Гоце Делчев, Крумовград, Симеоновград, Ивайловград, Момчилград", посочва Аню Ангелов. Според министъра за първи път България има реално функциониращо интегрирано Министерство на отбраната, където военната и цивилната експертиза работят съгласувано и ефективно.

"Никога тежестта на Съвета по отбрана не е била толкова решаваща, а споровете и дебатите не са били толкова открити. Нито едно важно и съществено решение не е взето без обсъждане в Съвета по отбрана. В обсъжданията генералите открито и честно изявяват своите позиции, затова некоректно и обидно за висшия команден състав на Българската армия е твърдението, че военното командване е обезличено.

Това би трябвало да бъде известно на върховния главнокомандващ, тъй като неговият съветник е присъствал на всички заседания", смята генерал Ангелов. Той определя като некоректни и унижаващи отказите на президента напоследък да назначи достойни генерали на ключови позиции. Министърът изразява несъгласие с тезата, че социалната политика в армията е зачеркната. "Всички законодателни решения в тази област продължиха да действат, с изключение на две. Премахнато бе правото да се продават от Министерството на отбраната апартаменти, когато близо 12 000 военнослужещи и цивилни служители са безквартирни.

Възстановено бе заплащането на наем за ползването на ведомствено жилище на цени, близки до компенсационните суми за свободен наем в съответствие с изискванията на общия Закон за държавната собственост. Тези решения се основават на принципа на социална справедливост", е позицията на Аню Ангелов.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати