20 Април 2024 г. Събота

"Разделяй и владей" – неприложимо за интелектуалци

2010-12-15 14:03:14

Председателят на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов изпрати открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от БАН.

"Уважаеми господин министър-председател,

На 14 декември 2010 г. отпуснахте 245 хил. лв. за доведената до окаяно състояние, поради липса на бюджетно финансиране, обсерватория в Рожен към БАН.

Там учените бяха докарани до състояние да разпродават ценна и скъпа апаратура, до неспособност да получават дори минимални заплати, да работят в нечовешки условия на студ и до реална опасност от унищожаване на най-голямата в Югоизточна Европа астрономическа обсерватория.

Като Председател на Българската академия на науките няма как да не благодаря за това, че една от гордостите на науката в България няма да закрие врати до Нова година, макар че рискът остава за след това.

Като ръководител на най-голямата научноизследователска институция в България, в която има още 42 подобни звена, също толкова продуктивни и доказали своята значимост пред света, съм длъжен да се обърна към Вас за същото отношение и към тях.

Подходът "разделяй и владей" не трябва да бъде прилаган при интелектуалците, не само защото те го разпознават, а защото управлението на науката изисква разбиране на потребностите на всяко едно научно направление. Българската академия на науките е ценна заради комплексността в организацията на научните изследвания. Именно там е основното й предимство.

Временното оцеляване само на определено звено няма да доведе до резултати, ако липсва национална стратегия за научни изследвания и ако не се използват постиженията на Академията за достигането й.

Призовавам Ви да възстановим диалога, да се отнасяме националноотговорно към българската наука в нейната цялост. Нека утре да не се срамуваме от взетите решения днес", се казва още в писмото.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати