Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 29
Начало arrow България arrow "Разделяй и владей" – неприложимо за интелектуалци

"Разделяй и владей" – неприложимо за интелектуалци

  Print E-mail
2010-12-15 14:03:14
източник: dnes.bg

Председателят на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов изпрати открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от БАН.

"Уважаеми господин министър-председател,

На 14 декември 2010 г. отпуснахте 245 хил. лв. за доведената до окаяно състояние, поради липса на бюджетно финансиране, обсерватория в Рожен към БАН.

Там учените бяха докарани до състояние да разпродават ценна и скъпа апаратура, до неспособност да получават дори минимални заплати, да работят в нечовешки условия на студ и до реална опасност от унищожаване на най-голямата в Югоизточна Европа астрономическа обсерватория.

Като Председател на Българската академия на науките няма как да не благодаря за това, че една от гордостите на науката в България няма да закрие врати до Нова година, макар че рискът остава за след това.

Като ръководител на най-голямата научноизследователска институция в България, в която има още 42 подобни звена, също толкова продуктивни и доказали своята значимост пред света, съм длъжен да се обърна към Вас за същото отношение и към тях.

Подходът "разделяй и владей" не трябва да бъде прилаган при интелектуалците, не само защото те го разпознават, а защото управлението на науката изисква разбиране на потребностите на всяко едно научно направление. Българската академия на науките е ценна заради комплексността в организацията на научните изследвания. Именно там е основното й предимство.

Временното оцеляване само на определено звено няма да доведе до резултати, ако липсва национална стратегия за научни изследвания и ако не се използват постиженията на Академията за достигането й.

Призовавам Ви да възстановим диалога, да се отнасяме националноотговорно към българската наука в нейната цялост. Нека утре да не се срамуваме от взетите решения днес", се казва още в писмото.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?