Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 28
Начало arrow Крими arrow Всеки десети престъпник в Пловдив е дете

Всеки десети престъпник в Пловдив е дете

  Print E-mail
2010-12-15 13:59:46
източник: actualno.com

Делът на извършените престъпления от непълнолетни, спрямо общата престъпност е 8,39%. За сравнение този процент през 2001 е бил над 14%, през 2005 над 12, а сега е 8%. Заедно с малолетните извършители този процент е около 10, и така излиза, че всеки десети извършител на престъпление е дете.

Това съобщи Иван Георгиев, инспектор за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Областната дирекция на МВР в Пловдив, предаде Фокус.

От началото на годината до момента на територията на Пловдив и областта са регистрирани общо 310 престъпления, които са извършени от 264 непълнолетни лица, с 18 по-малко от същия период на миналата година. По думите на Георгиев, близо една трета от тези престъпления са извършени от така наречените гастрольори – това са малолетни и непълнолетни от други региони, за които Пловдив като голям град се явява един естествен притегателен център.

Към началото на декември са регистрирани 58 противоправни прояви, извършени от 65 малолетни лица. Както при непълнолетните, и тук се наблюдава снижаване на броя извършени престъпления. Долната граница е осем години, тъй като Законът за борба с противообщетсвените прояви на малолетни и непълнолетни се занимава само с деца над тази възраст и отговорност за постъпка може да се търси само на дете над осем години.

Според Георгиев не може да се говори за падане на възрастовата граница на извършителите, защото този процент е много малък спрямо всички останали престъпници, поне що се отнася до Пловдив и региона. Типичните за децата престъпления са тези, които са свързани със собствеността – кражби и грабежи.

Те представляват повече от 80% от общия брой на престъпленията. 203 кражби, 12 противозаконни отнемания на моторни превозни средства и 26 грабежа са извършени в Пловдив и областта от деца от началото на годината до сега. Процентът на сексуалните престъпления е изключително малък. Има регистрирано едно блудство и четири изнасилвания.

За съжаление има 13 тежки телесни повреди. Това е другият проблем и той е свързан с хулиганските прояви. Има регистрирани 17 хулиганства, обясни още инспектор Георгиев. По думите му законът в България е много щадящ, защото повечето престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни се наказват с пробация. Това са срещи с пробационен служител, забрана за излизане от вкъщи, регистрация по настоящ адрес и общо взето това е.

По думите на Иван Георгиев, родителите трябва преди всичко да познават закона. Причината за противоправното поведение на децата според него главно си остава нездравото семейство. Над 85% от общите престъпления са извършени от деца на разведени или разделени родители, родители на работа зад граница или криминално проявени, зависими и други.

Трябва да прибавим и променената ценностна система, икономическата криза, но родителите постоянно се опитват да омаловажават пропуските си във възпитанието на детето и родителската си безотговорност и търсят причините в институциите, добави инспекторът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини Преводът на обвинението срещу Васил Божков и документите за екстрадиция на бизнесмена от Обединените арабски емирства е готов. Това съобщава БТВ, позовавайки се на източник от ...
  Новини Анализатори не очакват реални резултати от обявената от главния прокурор Иван Гешев вчера ревизия на приватизацията от последните 30 години.Финансистът Емил Хърсев коментира пред ...
  Новини Специализираната прокуратура е отделила материали от първото обвинение срещу Васил Божков, за да образува ново разследване срещу него. Това е свързано и с твърденията за изнасилвания на ...
  Новини Министърът на околната среда Емил Димитров отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол". Това стана ясно от брифинг в Министерски съвет. ТЕЦ "Бобов дол" няма да работят, докато не си ...
  Новини Продължава издирването на обирджиите на митницата в Благоевград, съобщава bTV.По първоначална информация крадците са пробили с ъглошлайф касите на митницата. Все още обаче не е ясна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?