25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ върна БСП при дядо Благоев

2010-12-15 13:18:59
Остър дебат в парламента предизвика текст от Изборния кодекс, който поставя условия за регистрирането на политическите партии за участие в изборите. 

В точка 3 на 82-ри член е записано, че освен подписите на 7000 избиратели, депозит и други изисквания – партиите трябва да представят на ЦИК копие от броя на „Държавен вестник”, в който е обнародвано решението за регистрацията им.

От БСП обаче заподозряха конспирация. 

По думите на Янаки Стоилов така управляващите опитват да отстранят основен противник на следващите избори. 

„Това е абсурдно изискване, което ни връща към историята на партията. В началото, когато са създавани партиите, те не са регистрирани в зависимост от настоящия формален ред. Вие се опитвате да не допуснете до участие в изборите основни опоненти”, посочи юристът и допълни, че се надява да греши. 

БСП е правоприемник на БКП, която пък от своя страна е правоприемник на други социалистически партии. Янаки Стоилов попита на кои точно партии трябва да се представи регистрацията в Държавен вестник.

Справка в сайта на червената партия показва, че БСП е наследник на създадената на 2 август 1891-ва година на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия. Сред основателите е Димитър Благоев, наричан и до днес с любов от другарите в БСП – дядото. 

По логиката на новия изборен закон обаче, за да участват на следващите парламентарни избори, социалистите трябва да потърсят в архивите на „Държавен вестник” от есента на същата година. Също да изровят документ с подписа на Дядото.

Павел Шопов от „Атака” и Искра Фидосова обаче отхвърлиха всякакви намеци за конспирация в текста. 

„Аз не ви знам драмите за Бузлуджа”, посочи Фидосова. Според нея обаче „не може да няма първоначален документ за регистрация. Какъвто и да е той. Дали решение, дали от Бузлуджа имате нещо 100 години назад, незнам”.

Шопов пък определи дебата по темата като „напразен и глупав”. 

„Намирате се при равни условия, като всички останали партии. Не опитвайте да върнете историческата лента назад, за да си припишете славно минало”, заяви националистът.

Янаки Стоилов обаче си припомни случай преди 20 години, при който окръжен съдия се е произнесъл, че по документ не е съществувала и партията БКП. 

Затова юристът е убеден, че новият изборен кодекс ще създаде необосновани затруднения за регистрацията на някои от партиите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати