26 Април 2024 г. Петък

Преглед на пресата за 15 декември

2010-12-15 10:57:29

Постоянният представител на България в ООН Райко Райчев, както и сегашните ни посланици в Лондон, Берлин, Москва, Рим, Токио, Пекин, Мадрид, Лисабон, Атина и Ватикана са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това стана известно от проверката на комисията по досиетата, съобщава Дневник. Според данните на комисията около 40 от действащите посланици са били сътрудници на тоталитарните служби. През годините посланиците на България в ключови европейски столици са били агенти на ДС, личи от доклада на комисията. Шефът й Евтим Костадинов съобщи, че 45 на сто от всички настоящи и бивши посланици, както и генералните консули са били сътрудници на службите. По думите му проверката във външното министерство, както и приключилата проверка в МВР показват най-висок процент сътрудници на репресивния апарат в държавните структури. Досега проверките на комисията по досиетата осветляваха средно около 10% агенти на ДС в различните ведомства.

Шест източноевропейски страни, сред които и България, призоваха Европейския съюз да забрани отричането на престъпленията на комунизма, пише Новинар. Искането е формулирано в общо писмо на външните министри на Чехия, Унгария, Литва, Латвия, България и Румъния, адресирано до европейския комисар по правосъдие Вивиан Рединг. Според тях „жертвите на всички тоталитарни режими трябва да получат справедливо отношение”. Министрите призовават „отричането и омаловажаването на престъпленията на тоталитаризма” да бъдат инкриминирани във всичките 27 страни членки на съюза. Министърът на външните работи на Литва Аудрониус Ажубалис, който е инициатор на идеята, заяви, че ЕС трябва да приеме сериозно притесненията на новите си членове. Той добави, че „всички знаят за престъпленията на нацизма, но само част от Европа е наясно с тези на комунизма”. Отричането на Холокоста е забранено от закона в много страни на Стария континент, но същото не важи за действията на режима в Съветския съюз и източноевропейските му сателити. Ажубалис не очаква бърза промяна на законодателството на ЕС, но се надява писмото на шестте държави да алармира Европейската комисия за важността на въпроса.

Финансовото богатство на населението се увеличава с близо 4 млрд. лв. за последните 12 месеца, надхвърляйки 38 млрд. лв. към края на септември 2010 г., сочи докладът на „Индъстри уоч“ „ за третото тримесечие, научаваме от Класа. Според експертите увеличението на богатството с двуцифрени темпове (11% годишно) се дължи на нарастване на всички пера от финансовия портфейл на домакинствата (с изключение на акциите). Спрямо второто тримесечие българите са забогатели с близо 1 млрд. лв. Към юни общото им финансово богатство се оценяваше на над 37 млрд. лв. Домакинствата се стремят да си осигурят по-голям буфер от спестявания, в случай че загубят постоянните си доходи (от заплати, наем, парични преводи от чужбина), обясняват експертите.

“Средните доходи у нас не дават усещане за охолен живот. Една трета от домакинствата, които получават над средния доход, се определят като бедни. Общо 59% от българите се слагат в тази категория. Това показва национално представително проучване на "Алфа рисърч". То е направено по поръчка на социалното министерство по повод заключителната конференция за Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване - 2010. Анкетирани са 1500 пълнолетни българи през ноември”, четем в Сега. Само 8% от хората се определят като богати. По този показател сме в дъното на класацията сред всички европейски страни. Само Унгария, Португалия и Полша са близо до нас. За сравнение малко над половината холандци (52%) се определят като богати, а във Финландия процентът е 41.

България е държавата в ЕС, в която най-много хора живеят в социална изолация, информира Дневник. 45% от българите са заплашени да паднат под прага на бедност и преживяват с минимални доходи, показва изследване на Евростат за 2008 г. Застрашените хора не просто обедняват, но и загубват възможност за развитие и се изолират от обществото. В европейски мащаб хората, които попадат в тази статистика, са 116 млн., или близо една четвърт от населението на ЕС.

“Шок!Осъдиха България да плати милион на купувач на БТК”, пише Труд. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол трябва да плати 600 000 долара заради неточно адресирана жалба в Международния арбитражен съд в Париж за неспазване на трудовата заетост в компанията след нейната приватизация. Българската държава води две дела срещу купувача на БТК за неспазване на програмата за трудова заетост през първите пет години след раздържавяването на компанията. Първото е за 40 млн. лева, а второто - за 20 млн. лева. “Магистратите не са приели искането на процесуалния представител на АПСК адвокатска къща “Камбуров” да образуват дело срещу американския инвестиционен фонд “Адвент интернешънъл”. Делото ще се води само срещу другите двама ответници - виенската офшорка “Вива Венчърс” и “Неф Телеком”, Люксембург. Шамарът от Парижкия арбитраж е още по-звучен, тъй като в решението на съда са включени и разходите на българските юристи по време на двудневното дело в Хага. Те са изконсумирали сандвичи, кафета и сокчета за цели 2000 лв. Присъдени са и други 7000 лв. техни разходи по време на делото”, разказва вестникът.

Във време на икономическа криза бизнесът бойкотира МВР конкурски за доставка на нови дрехи, разкрива Сега. Преди два месеца вътрешното ведомство обяви няколко обществени поръчки за 4950 зимни костюми, 3876 якета, 4300 кожени полушуби, 6500 ризи, ръкавици и елеци. Българските фирми обаче отказаха да участват в поръчката за изработване на кожени полушуби, която щеше да им донесе минимум печалба от 4 300 000 лв. Една от основните причини, коитопосочиха пред "Сега" от браншовата организация, е, че ведомството дължи много пари по стари договори на фирмите. Ако се хванем с тая поръчка, означава за две-три години да си затворим всички пари, а работниците да ни избягат, коментират хората от бранша.

Свинският грип H1N1 отново върлува в Европа, а България вече даде първата си жертва тази зима, е водещата новина за Труд. След направени изследвания станало ясно, че починалият цигулар Николай Янакиев (45) от Камерния ансамбъл “Софийски солисти”, който се върна от гастрол в Лондон, е бил болен от свински грип, казали запознати със случая. “Световната здравна организация подготвя официална информация за развихрилия се на Стария континент и този сезон свински грип. Най-тежко е положението в Англия. Там от 2 седмици епидемиолозите регистрират повишена активност на вируса. Установени са 16 изключително тежко протичащи случая. А 11 души вече са починали, след като са били повалени от H1N1. Сред издъхналите има 4 деца”, обяснява изданието.

Личните лекари категорично отказват да поемат нощни дежурства и да са на 24-часово разположение, съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари, пише Монитор. Джипитата са категорични, че не са те хората, които ще определят кой случай е спешен и кой неотложен, и да пресяват пациентите къде да отидат на лечение. Досега това решаваха т.нар. спешни портали към болниците, както и дежурните екипи от центровете за спешна помощ, които извозваха болните и пострадалите в най-подходящите според състоянието им лечебни заведения. 9 млн. лв. отпуска кабинетът за групови практики на лекари и индивидуални кабинети на джипита, които ще дават нощни дежурства от 2011 г.

По 4 дни ваканция за 4 официални празника догодина ще осигури правителството днес чрез разместване на почивните дни за следващата година, научаваме от 24 часа. Първият отдих ще е за Деня на освобождението на България от османско иго. Тъй като 3 март е в четвъртък, кабинетът ще обяви следващия ден за неработен. Той обаче ще се отработва на 19 март, събота. 4-дневната почивка за Деня на славянската писменост ще бъде осигурена чрез обявяване на 23 май (понеделник) за неработен, а ще се отработва в събота, 28 май. През септември има два официални празника - 6 септември - Ден на Съединението, който се пада във вторник, и 22 септември - Ден на Независимостта на България (четвъртък). За да бъдат слети с уикендите, 5-и и 23 септември ще са почивни. Те ще се отработват в съботите на 3-и и 17 септември.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати