25 Април 2024 г. Четвъртък

Бум на джебчийските кражби след екстрадирането на роми

2010-12-14 18:42:32

Екстрадираните роми от Франция са предизвикали сериозно увеличение на джебчийските кражби в Пловдив, стана ясно от обобщена картина на престъпленията в България за тази година.

Подобно е положението и в другите градове в страната.

74% е ръстът на джебчийските престъпления спрямо миналата година, отчитат от полицията под тепетата. Два пъти повече са и домовите кражби.

“Действително много европейски държави предприеха рестриктивни мерки спрямо лицата, извършващи джебчийски кражби, и много от тях бяха върнати както в България, така и в съседни страни. Съвсем нормално е тези лица да продължат да вършат познатата за тях престъпна дейност и тук“, заяви пред Dnes.bg директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов.

Той подчерта, че приоритет на дирекцията е борбата с джебчийството и домовите кражби.

Още една скандална информация изнесоха от полицията.

Продавачите на цигари без бандерол от пловдивската Шекер махала са станали доста изобретателни. През последните няколко седмици полицията е забелязала, че ромите пълнят стековете с всичко друго, но не и с цигари.

“При последната проверка иззехме 70 стека, пълни със стиропор и камъни, като установихме, че продавачите са докарвали на тежест стековете, за да заблудят по-лесно своите жертви“, съобщи шефът на Трето районно управление в Пловдив Никола Симов.

Все повече българи се примамват от евтините цени на цигарите в Шекер махала. Мургави продавачи през 5 метра предлагат кутията за 2 лева, а стека – за 20.

Преди няколко дни в ромската махала е разбита малка работилница, в която са изработвани нелегални папироси. При акцията са иззети бали с тютюн, а четирима души са задържани.

Мъжете са били в лошо здравословно състояние, а след направените изследвания е установено, че са болни от хепатит В и С.

“Почти всички експертизи, които сме назначили, показват, че тютюнът в цигарите въобще не е тютюн. Той е с изключително ниско качество, събиран от подовете на фабрики, и е с високо съдържание на катрани“, отбеляза Никола Симов.

Тази седмица съдът в Пловдив издаде и първата ефективна присъда за разпространение на цигари без бандерол. Търговецът ще лежи в затвора половин година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати