16 Април 2024 г. Вторник

Световните кибервойни започнаха: България и Гърция окупират Македония!

2010-12-14 15:29:44
Световните кибервойни вече започнаха! Политическите, историческите и икономическите спорове между държавите се преместиха в интернет пространството и се разпалиха дори с по-голямо настървение от преди. 

Стотици хиляди души по цял свят играят всеки ден най-мащабната RPG онлайн игра - eRepublik. Играта представлява огромен мултиплеър, който пресъздава най-епичния онлайн сблъсък на нациите, виждан някога.

На практика, еRepublik e своеобразна виртуална симулация на света. Разликата е, че тук обикновените хора определят политиката. Не дипломацията, а реалните настроения на народите тласкат държавите към един или към друг съюз, към война с някого или пък към сключване на мир. Има световни, регионални и междудържавни съюзи. Избухват въстания за независимост, войни, окупации, помирявания. 

Всеки може да се регистрира като гражданин и да участва активно в политическия, икономическия, военен и социален живот на своята страна. Е-държавите имат всички функции, органи и институции на традиционните държави - политически живот и партии, правителство и президент, армия и развиваща се икономика.

В еRepublik държавите се изправят една срещу друга, защото народите им не са забравили минали исторически конфликти или просто защото не могат да си простят религиозните, етническите и социалните различия. Играта е изключително ценна, защото показва реалните настроения на народите по света.

България също е част от участващите държави. Виртуалната ни територия съвпада с тази на истинската България, но имаме и няколко региона в Иран и Индия, които сме взели под наем.

Страната ни не започна добре своята игра, защото в началото беше окупирана от Румъния. След съвместни действия с Унгария обаче успяхме да извоюваме свободата си и сега се справяме относително добре.

еRepublik обаче за някои е повече от игра. Популярен македонски сайт публикува днес патриотичен призив за помощ в отговор на съседските виртуални домогвания.

Основният проблем за македонците (които до преди 3 месеца нямаха държава в играта, защото изобщо не бяха отбелязани на картата) е, че разбрали за план за окупация на територията им от страна на България и Гърция.

"Република Македония в момента има към 6613 играчи. Нашите приятели и съюзници от Турция и Сърбия имат по около 16 000 души население. Срещу тях обаче се изправят враговете от Гърция (повече от 9000 души) и България (повече от 7300 души), които се надяват заедно да окупират нашата държава. Дори партиите победители на последните избори в двете ни съседки заявиха своите претенции към завземане на македонски територии открито", пише македонският сайт и призовава интернет потребителите за помощ.


Носят се слухове и за турско-гръцка война, която допълнително ще нажежи страстите на Балканите.

Цялото внимание върху играта показва едно нещо - старите рани не са заздравели и ако официалната държавна политика ги пренебрегва в името на добрите междудържавни отношения, то в мрежата хората са свободни са изразят своята истинска национална позиция. Това е нов социален феномен, който предлага алтернатива на реалното политическо безсилие на народите по света.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати