26 Април 2024 г. Петък

Месечно – 300 бона бонуси за 130 отбрани чиновници от АПИ?

2010-12-14 12:36:21

Ако някой е помислил, че с отстраняването на Веселин Георгиев от председателското място на Агенция „Пътна инфраструктура” проблемите там са свършили, се е лъгал дълбоко.

Докато Георгиев стана известен с прозвището "братко", защото раздаде проекти за милиони на своя брат, новият шеф на АПИ Божидар Йотов спокойно може да бъде наречен Дядо Коледа, твърдят сини депутати.

От началото на годината всеки месец служителите на агенцията са взимали по 300 000 лева бонуси. 

Скандалната информация изнесоха Ваньо Шарков и Николай Марков от СДС. Те от своя страна я получили лично от строителния министър Росен Плевнелиев в отговор на парламентарно питане. 

Общо 130 служители на АПИ са се облажвали с тлъстите месечни добавки към заплатите си. Най-много обаче са взимали председателят – по 9000 допълнително, и един от членовете на борда на директорите – същата сума. 

Средно бонусите за ръководството на агенцията са по 5000 лева на месец.

В същото време одитори от Министерството на транспорта написали убийствен доклад за работата по автомагистрала „Тракия”. 

Констатациите в него са, че е допуснато незаконно строителство, има бездействие във връзка с променени проекти, а българското законодателство е нарушавано системно. 

Служителите от транспортното ведомство са работили по оперативна програма „Транспорт”, тоест с констатациите им е запозната и Европейската комисия. 

Сред най-сериозните забележки са тези за незаконно строителство на общо 6 съоръжения на магистралата – 3 надлеза и 3 моста. 

„Те са построени, преди да е получено разрешение за това“, разясни членът на СДС Николай Марков. 

Той изрази недоумение какво точно се проверява при медийните разходки по лотовете на „Тракия“. Как сте? Строите ли?" "Строим".

Ваньо Шарков предупреди, че има сериозна опасност да бъде спряно европейското финансиране на магистралата. 

„Накрая всичко ще бъде платено от българския данъкоплатец”, посочи Шарков. 

Затова от СДС искат оставката на цялото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати