25 Април 2024 г. Четвъртък

1/3 от българите: Тато е „велик държавник"

2010-12-14 11:46:00
Читателите на BNews не дават еднозначна оценка за личността на Тодор Живков като управник. Но... повече от 1/3 от тях го определят за велик държавник. Явно носталгията по управлението на Тато никак не е за пренебрегване.

Вече 20 години демокрация и незавършил преход остават недостатъчни, за да се даде еднозначна оценка за управлението на Тодор Живков. Това показа анкета на BNews, в която се включиха 2 040 наши читатели.

Личността на покойния лидер на тоталитарна България не е загубила и до днес респект и уважение в една не малка част от хората.

Цели 39% от включилите се в анкетата са категорични - „Тато беше велик държавник", е техният отговор на въпроса ни Каква е вашата оценка за Тодор Живков?

Останалите 61% обаче под различна форма изразяват отрицателните си нагласи, както към самия Живков, така и към формата на управление.

Според 16% от участниците например, Тодор Живков е просто един „правешки селяндур". Само с процент по-малко са отговорилите, че „СоциализЪмът е измама", което само по себе си е оценка и за ръководителя на социалистическа България.

Оценката за Тодор Живков е същата като за Бойко Борисов за 11% от хората. Не може да се каже еднозначно дали това е позитивна оценка, или не. Премиерът Борисов обаче наскоро също призна достойнствата на Живков и свършеното при неговото управление, наред с престъпленията на комунизма. Може да се предположи, че в случая гласувалите по този начин отделят и позитивните, и негативните действия на двамата.

За 9% от участвалите в анкетата, Живков е превърнал страната ни в  16-та република на СССР, а 6% откровено го определят за престъпник.

Категорични са и останалите 5% от гласувалите. За тях обаче само Иван Костов е бил по-лош управник от Живков.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати