26 Април 2024 г. Петък

Вежди Рашидов: Ще дам оставка, ако ми я поиска Бойко Борисов

2010-12-14 11:45:09
Министърът на културата Вежди Рашидов няма да подава оставка под натиск на кинодейците и ще гради наново диалог с тях на кръгли маси.

Ще подам оставка, ако ми е поиска премиерът Бойко Борисов. Това не ми е любим пост, отказвал съм го на два пъти.

Това заяви в студиото на „Гореща точка" по ТВ7 министърът на културата Вежди Рашидов относно скандала с кинодейците, които поискаха оставка на цялото политическо ръководство на министерството.

Причина за напрежението стана филмът на Мишел Бонев „Сбогом мамо", за който се оказа, че държавата е платила 300 000 лева, а за случая се разбра точно, когато стана ясно орязването на бюджета за кино за следващата година.

Оставката всяка сутрин я искат. Това е несериозно, не може да съборим цялата сграда. От утре започваме да правим кръгли маси, отговори днес Рашидов на кинодейците.

Той припомни на критиците си, че за кино са предвидени 10,1 млн. лева, а допълнителните 7,7 млн. лева остават под условие и ще бъдат отпуснати само, ако има актуализация на бюджета.

Всеки закон трябва да се изпълнява, но когато има война и криза, държавата казва законите не са валидни, имаме толкова пари, колкото можем да дадем, заяви Рашидов.

Във връзка с филма на Мишел Бонев, шефът на Националния филмов център Александър Донев обясни, че лентата си е спечелила субсидията. Филмът веднъж не бил одобрен, но на втория път кандидатствал в категорията дебютен филм и спечелил най-много точки.

Донев отрече в тази категория да са занижени изискванията и каза, че не се оценявал само опита на режисьора. От своя страна, министър Рашидов каза, че имало да се кажат много различни и по-скандални неща за случая, но щял да го направи „като се изтече мръсната вода".

Скандалите в киното пък костваха поста на зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев. Според Рашидов обаче заместникът му не е изиграл ролята на бушон, който трябва да изгърми

Прекъснала се е комуникацията и се е загубил диалога с кинодейците, който сега трябва да възстановим. Някъде там се е прекъснала връзката и това го приемаме като грешка, каза министърът на културата.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати