18 Април 2024 г. Четвъртък

Берлускони търси сделка преди ключов вот

2010-12-14 11:44:17
Италианският премиер Силвио Берлускони е изправен пред ключови вот на доверие и недоверие в парламента днес. Снощи той поиска подкрепа от опозицията, за да може да изкара мандата.

Италианският премиер Силвио Берлускони предложи на опонентите си в парламента да сключат пакт с него, така че кабинетът му да изкара мандата си.

Премиерът отправи предложението си в реч в горната камара на италианския парламент (Сената). По-късно Берлускони говори и в долната камара (Камарата на депутатите).

Той се аргументира пред Сената с това, че Италия се нуждае от запазване на статуквото, а неговото отсраняване ще задълбочи кризата в страната, предаде ВВС.

След това той се обърна към долната камара с предложението  отцепилите се депутатите от дясноцентристкото пространство да се върнат в правителството ако той оцелее след вота.

В Сената ще се гласува вот на доверие на правителството, а в Камарата на депутатите - вот на недоверие.

Очаква се Берлускони да спечели в Сената, но позициите му в долната камара са разклатени.

Искането за вот на доверие беше внесено от лявоцентристката опозиция, което може да сложи край на ерата на Берлускони. Преди месец бившият му съюзник Джанфранко Фини официално прикани Берлускони да подаде оставка, но премиерът отказа.

Вотът идва след оставките на четирима министри, които са привърженици на Фини. Освен това Берлускони е подложен на натиск и заради поредната сексафера около него - този път с 17-годишната мароканка Руби.

Кореспонденти на ВВС коментират, че дори Берлускони да оцелее, ще му е доста трудно да продължи да управлява с крехкото мнозинство в долната камара.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати