28 Март 2024 г. Четвъртък

Преглед на пресата от 14 декемрви

2010-12-14 11:28:41

Държавата срина незаконна барака, но остави дворци край яз. “Искър”, отбелязва Сега. Вестникът разказва, че абсурдни текстове в Закона за устройство на територията и амнистии за незаконното строителство спасяват от събаряне масивни постройки във вододайните зони. Така нито една от вилите, построени в чашката на язовир “Искър”, няма да бъде разрушена. ДНСК се отчете с премахването на бунгало от 27 кв.м. Останалите постройки имали актове за търпимост или са в процес на узаконяване.

За тези четири години се оказва и че две трети от незаконните постройки около “Искър” неясно как са се “изпарили” от списъците на ДНСК за събаряне. През 2006 г. строителният контрол направи проверка след сигнал от концесионера “Софийска вода”, че не може да загради санитарно-охранителната зона на язовира заради частни имоти”, информира Дневник. В разпространения тогава доклад се казваше, че 121 обекта са построени незаконно, а около 40 къщи са без строителни книжа. Днес са издадени 40 заповеди за премахване на незаконни строежи, основно бараки и огради. От тях 12 се оспорват в съда, от останалите 28 седем доброволно са премахнати, каза Стоян Благоев от ДНСК.

Под заглавие “При бандитите цъфтят, при държавата се рушат” вестник Труд разказва как е разбита някогашната луксозна къща на несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите в Сунгурларе. Тя е с изтърбушени прозорци, зеещи дупки, без врати, изкъртена камина, свалени плочки, изтръгнати кабели, контакти и изолации, след като бе отнета с решение на съда по искане на комисията “Кушлев”. Само до дни данъчни пък се готвеха да я обявят на търг. “, коментира изданието.

“Корейската SDN Company дари на правителството 1 млн. лв. като част от собствената си програма за корпоративна социална отговорност, съобщи Министерският съвет. Парите бяха приети от премиера Бойко Борисов. Дружеството е инвеститор във фотоволтаичен парк край великотърновското с. Самоводене. Парите ще бъдат предоставени на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което ще реши за какво да ги използва”, разказва Дневник. При това дарение по закон не може да става въпрос за конфликт на интереси, защото то не е насочено към определена личност, а към държавата като цяло, коментира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Изданието обаче отбелязва, че даренията от фирми за държавата и особено за правителството са рядкост. Най-често вносители подаряват техника и автомобили на митниците и МВР, за да стимулират борбата с контрабандата.

Българската икономика ще се върне към умерен ръст от около 3,6% през 2011 г. преди набиране на скорост до около 6% за 2012 г. Това сочи последната прогноза на Ernst&Young за развитието на страната през следващите години, научаваме от Класа. Експертите на конслутантската компания определят като твърде оптимистични очакванията на правителството, че левът ще влезе в чакалнята за еврозоната (ERM-II) през 2011 г., а през 2012 г. ще бъде приет и в еврозоната. Предвид фискалната и дълговата криза в ЕС и последиците за бъдещите членове на еврозоната (особено тези като България, които изпитват подобни на гръцките проблеми в отчета на фискалните данни) 2014 г. сега изглежда най-ранната възможна дата за влизане в еврозоната.

300 млн. лева данъци годишно се изпаряват вследствие на фиктивни продажби на фирми, разкриват от Националната агенция по приходи по повод на разследване на Стандарт за чистачите на дългове. Проверка на вестника показа, че мястото пред Централните хали в София се е превърнало в борса, където всеки може да открие лице, на което да продаде фирмата си с борчове към НАП само за 200 лв.

МВР откри, че застрахователи пак поръчват автокражби, съобщава Сега. Една-две застрахователни компании у нас имат силови структури за автокражби и чрез незаконна дейност разширяват пазарния си дял в автозастраховането, обявил вицепремиерът Цветан Цветанов. Затова до края на януари ще са готови законови промени, с които да се премахнат стикерите по “Автокаско” на автомобилите, което ще ограничи застрахователните измами.

“ДСБ ще сезира Конституционния съд за промяната в Социалния кодекс, според която от догодина партиди от частните пенсионни фондове ще се прехвърлят във фонд “Пенсии” на Държавното обществено осигуряване. Хората на Иван Костов са категорични, че с приетата поправка се накърнява правото на частна собственост. От ДСБ определиха решението на правителството като крайно ляво, освен това то представлявало демонтиране на реформи и създаване на нова финансова пирамида”, пише Новинар.

Свещеници и църковни служители се организираха в синдикат, който става член на Конфедерацията на труда “Подкрепа”, четем в Дума. Недоволството сред свещениците започна да ескалира в края на миналия месец. Църковните служители от Врачанската епархия се разбунтуваха срещу Светия синод, тъй като не получават заплатите си и не им се плащат осигуровки. Заради дългове са блокирани сметките на Врачанската митрополия и Епархийският съвет е принуден да продава църковни имоти, за да посреща ежедневните нужди на свещениците, храмовете и манастирите, оплакаха се божиите служители.

Сигнал за взривно устройство в самолет на летище София забави с няколко часа полет за Атина, съобщава Труд. Малко след това се разбра, че той е фалшив, обявил министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред агенция „Фокус”. Въпреки това екип на ДОТО е проверил самолета на гръцката компания „Олимпик”, както с куче, така и с технически средства. „Няма абсолютно нищо, което да е обезпокоително в самия самолет. Багажът също е свален, проверен с куче, технически и на скенер”, посочва Цветанов.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати