19 Април 2024 г. Петък

Пластмасите - разрешено не означава безопасно

2010-12-14 11:08:37
Замисляли ли сте се колко много вещи, които са около нас всекидневно, са направени от пластмаса – от бутилката с минерална вода до шкафа в кухнята.

Дали обаче изкуственият материал не е опасен за човека, когато се използва по неподходящ начин, решихме да попитаме няколко души, запознати с тази тематика.

Според инж. Милчо Бошев, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, има гаранция, че потребителят няма да бъде подведен.

Употребата на пластмаси в опаковки, предназначени за контакт с храни, се регулира в рамките на Европейския съюз от директива (2002/72/ЕС от 6 август 2002 г.), Богомил Николов обаче, председател на асоциация „Активни потребители”Това, че нещо е разрешено, не означава, че е безопасно! Навремето имахме институт за изследвания на различни опаковки и материали, а сега го няма. Доверяваме се на европейските предписания, но нямаме самостоятелна политика по тази тема”.

Всеки цени собственото си здраве, но щом се отнася за децата ни, ставаме особено бдителни и предпазливи. Много се говори напоследък за съединението бисфенол А, което се използва за производство на поликарбонат - вид прозрачна твърда пластмаса. От нея се правят съдове за хранене и съхранение на продукти, бутилки за напитки, шишета за бебета и др. 

Притеснителното е, че при излагане на топлина това съединение се освобождава и преминава в храната или напитката, която консумираме. На този етап ЕС забрани използването на бисфенол А от 2011 год. само в бебешките шишета, но не и в други материали. Нито една официална институция по контрол на храните, с изключение на канадската, не е забранила употребата на бисфенол А. 

Използването му за материали, предназначени за контакт с храни, е разрешено в страни като САЩ и Япония. Производителите на безалкохолни напитки и бутилирани води също отделят сериозно внимание на всички научни изследвания за влиянието на бисфенол А върху човешкото здраве, но на този етап все още няма достатъчно убедителни данни, че присъствието на химическото вещество в опаковките има негативно влияние”

За мнение потърсихме и Майя Стойчева, ръководител на изпитателен център „Алми тест”, който извършва редица изследвания, сред които физикомеханични изпитвания на опаковки и опаковъчни материали. Тя ни увери, че това са научнопопулярни статии, които само заблуждават хората. „Ако пластмасата е с добро качество, тогава всичко е наистина наред! Друг е въпросът, че в страната се използват за n-ти път преработени пластмаси и не можем да бъдем сигурни за тяхното качество. 

Изнасяме от страната ни пластмаса като отпадъци за рециклиране в Турция, в Китай, която се преработва и влиза в България като първичен материал”Това е абсолютен мит! С понятието “диоксини” се обозначава група от 17 полихлорирани диоксини и фурани, обединени от особеност в структурата, обуславяща по-високата им токсичност. Диоксините не са краен продукт на производство, а се получават като странични продукти при химични процеси и при горене при температури под 1300 °С”. 

Най-често те попадат в организма при вдишване на замърсени прахови частици. Изгарянето на пластмасови отпадъци може да бъде причина за поемане на диоксини. Инж. Бошев ни напомни, че за всички хранителни продукти, опаковани в пластмаси, е препоръчително да се съхраняват на хладно и защитено от слънце място. Питате се защо? Ами защото „при производството на опаковки от полиетилен терефталат, известен като РЕТ, се отделят летливи газови форми. Възможно е тяхната миграция, в изключително ниски нива, да продължи и в опакования продукт. 

Опаковките от РЕТ по принцип са газопроницаеми. Затова разтвореният въглероден диоксид в газирани напитки, включително и бира, безалкохолни напитки и др. с времето постепенно мигрира навън и това влияе на търговския им вид. При по-висока температура на съхранение се ускорява миграцията на тези частици. Затова дали водата е в колата, на слънчево или топло място вкъщи, в магазина, в склада, има един и същи ефект. Миграцията от опаковъчните материали в продукта са технически неизбежни и остатъчни следи могат практически да се открият навсякъде около нас” - обясни инж. Бошев.

За да няма миграция на отровни вещества и непредвидени химични реакции, не трябва да слагаме пластмасови опаковки в микровълновата печка – отбеляза Майя Стойчева. „Ако пластмасата не е специална и издръжлива на топлинна обработка, то непременно ще протече деструкция и нещо, което в никакъв случай не е здравословно” – допълни тя.

Нека погледнем на пластмасите и от екологична гледна точка. Те не са биоразградими, затова трябва да се рециклират. Всички обаче сме свидетели как найлонови торбички хвърчат из въздуха, а пластмасови бутилки съпътстват всяка наша крачка сред природата. „Производителите на различни храни и напитки обаче са изчислили, че е по-изгодно да използват пластмаса, за да опаковат своите продукти, въпреки екологичните проблеми и възможната миграция. 

Аз си оставам привърженик на стъклените опаковки, защото те предпазват продукта максимално дълго. До 90-а година имахме чудесна система за стъклените опаковки. В Германия пък миналата седмица забелязах много интересни автомати, които ги има например в големите супермаркети. Слагаме една по една стъклените бутилки в машината, тя завърта бутилката, отчита какъв вид е и я сортира. 

Накрая ни се издава касова бележка за върнатите стъклени бутилки и на касите цената се приспада. Сметнахме, че 4 върнати празни бутилки бира са достатъчни, за да си закупим 1 пълна. Това се нарича функционална система, но докато нямаме такава, разбира се, е по-лесно и изгодно за бизнеса да си използва пластмасата” – каза в заключение Богомил Николов. 

Да използваме или не пластмасови изделия е въпрос на лична преценка, защото от нас зависи как ще „моделираме” собственото си бъдеще и това на планетата.
източник: health.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати