19 Април 2024 г. Петък

Измамните здравословни храни: 11 грешни избора

2010-12-13 23:06:03
Не се заблуждавайте! Тези 11 храни може да изглеждат здравословни, но вместо тях има далеч по-разумни решения. Дори от дълго време да не сте купували пълномаслена майонеза или газирани напитки с много захар, може да се подмамите от различните подвеждащи храни в магазина. От разстояние, някои от тях изглеждат сякаш са здравословен избор, но това може да е само заради начина, по който са опаковани, или заради етикета. Но само заради маркетинга на продукта, който му придава “аура на здравословност”, това не значи, че е полезен. Предлагаме ви списък с 11 такива “здравословни” храни и наистина разумните им алтернативи.


1. Печен картофен чипс
Да, той е с ниско съдържание на мазнини. За сметка на това има много калории, слабо хранителен е и съдържа малко фибри, които биха ви заситили по-бързо.

• По-разумният заместител - пуканки
Те са също толкова солени и хрупкави като чипса, но поне предлагат фибри и около 65% по-малко калории. Потърсете обезмаслени пуканки за микровълнова или такива, които се приготвят със здравословна мазнина - като зехтин например. 

• Здравословен бонус - полезни за сърцето пълнозърнести храни
Според данни от скорошно изследване в САЩ, публикувано в Journal of the American Dietetic Association, хората, които похапват пуканки, поемат два и половина пъти повече пълнозърнеста храна.

• Опитайте - здравословни пуканки, направени със зехтин!
Една порция (4 чаши) има 120 калории, 0 г наситени мазнини и 4 г фибри.

2. Желирани плодови бонбони
Въпреки че те може и да съдържат някакво количество сок, обикновено не са нищо друго освен бонбони, налети с витамини. Съдържат и високо фруктозен сироп, който се свързва с напълняването и с нездравословните за сърцето частично хидрогенни масла.

• По-разумният заместител - пресни или сушени плодове
И двата варианта са богати на фибри, които липсват в желираните бонбони.

• Здравословен бонус - антиоксиданти
Истинските плодове са пълни с хранителни съставки, които подпомагат имунната система (каквито в плодовите бонбони няма). Скорошно изследване в Гърция е установило, че при жените, които ядат много плодове и зеленчуци, има в пъти по-малка вероятност за поява на какъвто и да е вид рак.

• Опитайте - обелени сушени плодове
Една порция (50 г) съдържа около 120 калории, 0 г наситени мазнини и 2 г фибри.

3. Лек сладолед
той може и да е направен с обезмаслено мляко, но 220 калории на половин чаша (за повечето видове) са все още прекалено много. Обикновеният пълномаслен сладолед често съдържа само 140 калории в същото количество. В добавка някои леки сладоледи са далеч от богатия наситен вкус - затова могат да ви изкушат да изядете повече от една порция.

• По-разумният заместител - сладолед без съдържание на млечни продукти 
Соевият сладолед и този с кокосово мляко ще ви спестят малко калории, като в същото време това не се отразява на вкуса.

• Здравословен бонус - полезните за храносмилането фибри
Някои сладоледи без съдържание на мляко се правят от корен от цикория, който е естествен източник на инулин – пробиотични фибри, които повишават здравословните бактерии в червата и помогат за по-доброто усвояване на калция и желязото от храните.

• Опитайте - сладолед с кокосово мляко
Една порция има приблизително 150 калории, 7 г мазнини и 6 г фибри. Според изследванията, наситените мазнини в кокоса не повишават холестерола така, както тези в маслото и млякото.

4. Диетична сода
В изследване от 2008 г. учените свързват диетичната сода с метаболитния синдром – сбор от симптоми като натрупване на мазнини по корема например (които рязко покачват риска от сърдечно заболяване). Все пак изследователите уточняват, че не е ясно дали съставка в диетичната сода или хранителните навици на човека предизвикват тази връзка.

• По-разумният заместител - ароматна минерална вода
В нея няма калории и изкуствени подсладители, но пък има аромат. Пазете се от прозрачни напитки, които приличат на ароматизирана минерална вода, но все пак имат имат изкуствени подсладители – те с нищо не са по-добри от диетичната сода. Или пийте сок. Може да го разредите с минерална вода, за да намалите още повече калориите му.

• Здравословен бонус - хидратация без химикали
Достатъчното количество вода е жизнено важно за почти всеки процес в организма.

5. Маргарин без калории
За някои видове маргарин производителите твърдят, че са без (или поне с по-малко) калории, но според приетите правила за етикетирането е позволено е на продуктите, които имат по-малко от 5 калории на порция, да пише, че нямат никакви. И ако едно намазване може да изглежда незначително, цялата опаковка може да съдържа до 900 калории.

• По-разумният заместител - зехтин
И в този случай малко количество истински мазнини е по-здравословно и вкусно и е с разумно количество калории, ако внимавате с порциите разбира се.

• Здравословен бонус - понижен риск от възпаление
Зехтинът намалява риска от възпаления, помага на сърцето и понижава риска от рак, благодарение на мононенаситените мастни киселини.

6. Сос за салата без мазнини
Сосовете за салата без мазнини често съдържат захар, т.е. много калории. Иронично, но салата без мазнини, гарнирана с този сос, напълно губи смисъла си. Имате нужда от малко мазнини, за да абсорбирате витамините A, D, E и K и други хранителни съставки. 

• По-разумният заместител - сосове за салата на маслена основа
От него ще получите полезни за организма мазнини вместо наситените мазнини, съдържащи се в някои меки сосове. Проверете за съставки като зехтин, оцет и билки.

• Здравословен бонус - предпазва зрението
Около пет пъти повече каротеноиди – антиоксиданти, които са много важни за зрението на хората – се абсорбират, когато салатите се ядат с мазнини, отколкото без.

7. Бисквити с ниско съдържание на мазнини
Те са доста популярни и много хора, спазващи диета, смятат, че чрез тях намаляват количеството на поеманите калории. Проблемът е, че повечето от тези бисквити са с допълнително количество захар, т.е. често имат толкова калории колкото и нормалните, та дори повече. 

• По-разумният заместител - бисквити от овесено брашно
Те са чудесни, когато искате да задоволите глада си за бисквити, а и консумирате пълнозърнест продукт. Не всички видове са еднакви – избягвайте направените с фруктозен сироп, бяло брашно и масло.

• Здравословен бонус - понижават холестерола
Фибрите в овесеното брашно предпазват тялото от това да абсорбира лошия холестерол.

8. Пакетчета бисквитки с по 100 калории
Ако се опитвате да отслабнете, пропуснете точно тях! Скорошно изследване показва, че хората ядат повече храна, ако порциите са в малки размери и опаковки. При малките порции участниците в изследването не съобразявали нуждата да регулират консумирането, затова най-често изяждали повече от една порция. 

• По-разумният заместител - малка порция бадеми
В тях има здравословни мононенаситени мазнини, фибри и протеини. Те ще ви заситят до следващото хранене. 

• Здравословен бонус - по-здрави кости
Бадемите са отличен източник на магнезий, както и на ефективния антиоксидант витамин Е.

9. Солети
Етикетът може и да твърди, че не съдържат мазнини и това да ги превръща в привидно по-добра алтернатива от чипса, но солетите са направени от рафинирано бяло брашно, т.е. бедно на витамини и антиоксиданти. Солетите по правило съдържат много въглехидрати и калории в малко количество. Мислете по този начин - пакет от половин килограм солети се равнява на 24 филии бял хляб!

• По-разумният заместител – пълнозърнести крекери
Крекерите, направени от пълнозърнесто брашно с добавени слънчогледови, сусамени или други семки, осигуряват задоволително похапване - заедно със здравословно количество фибри и протеини.

• Здравословен бонус - плосък корем
Всякакви видове семки имат отношение към намаляване на риска от натрупване на висцерални мазнини (тези в областта на корема).

10. Спаначени рулца
Изглеждат зелени и полезни, но спаначният прах всъщност е едва усещаща се съставка. Тези рулца обикновено са направени от рафинирано бяло брашно, а зеленият цвят идва от оцветители (син №1 и жълт №5). Това не само не е зеленчуково ястие, но в него няма и почти никакви антиоксиданти като витамини А и С, на които е богат пресният спанак.

• По-разумният заместител - 100% пълнозърнест хляб
Изберете рулца, кексчета, пити или хляб, направени от пълнозърнесто брашно.

11. Вода, обогатена с витамини
Да, тя има някакво количество витамини, но и до 200 калории във всяка бутилка. Само по една на ден може да причини наддаване с 10 кг за година (ако калориите не бъдат изгаряни естествено). 

• По-разумният заместител – ароматизирана вода без калории
Вместо добавена захар или изкуствени подсладители, някои марки бутилирана вода съдържат аромат, който би задоволил желанието за разнообразие.

• Здравословен бонус - хидратация
Водата е най-важната съставка на организма, която има роля в почти всички физиологични процеси – например регулира температурата и пречиства организма.(а)

 

 
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати