19 Април 2024 г. Петък

Съдебната система зацикля, няма нови магистрати

2010-07-06 10:31:48

Оценките, които се дават и се критикува съдът, касаят предимно досъдебното производство.

Това заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев в ефира на БНТ, коментирайки критиките от страна на дипломатически представители на ЕС в България.

"Оценките на Брюксел не искам да ги коментирам""">"Ние сме на нивото на 2007 година, когато беше приет новият Закон за съдебната власт и се въведе атестационната система.

Последният централизиран конкурс беше обявен през февруари 2009 г. и назначението приключва на върховно ниво през ноември 2009 г. 
От тогава ние не сме назначили нито един магистрат, съдия, прокурор, следовател. Назначават се само административни ръководители и системата в момента зацикли", подчерта Константин Пенчев.

Правосъдният министър предложи промени при назначаването на редовите магистрати, но ние в момента не знаем как ще назначаваме редовите магистрати.

Не можем да очакваме единен критерии, ако магистратите бъдат оценявани от непрофесионалисти по места, коментира още Пенчев.

Той призова за дебат, тъй като по думите му наистина трябва да се реши дали тези магистрати ще се назначават, като им се дава оценка по места или централизирано.

Имаме нужда от уеднаквяване на критериите при оценка на кандидатите", убеден е още председателят на ВАС.

Константин Пенчев заяви категорично, че е недопустимо съдия да бъде член на борд на банка например, защото това винаги поражда съмнения
По думите му, дори след призива на ВАС към всички съдии да излязат, ако участват в бордове и управителни съвети, никой не е проверил, дали това е изпълнено.

Трябва съдиите да бъдат само съдии и да нямат други задължения", убеден е председателят на ВАС.

Красьо Черния доказа, че няма правила в кадруването"Разбрахме, че моделът е сбъркан - появи се Красьо".

"Има кукловоди, които са се утвърдили в течение на годините като са заемали една или друга позиция, изградили са своите връзки и контакти - те кадруват", посочи още Пенчев.

По отношение на дебатите за членовете на ВСС и допуска им до класифицирана информация Пенчев коментира, че това не е свидетелство за почтеност и взаимозависимост.

По думите му, дори при отказан достъп до такава информация, не се съобщава защо, така че не може да се разбере нищо.

Допускът не е панацея, за да се разбере, дали един човек е благонадежден", допълни той.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати