23 Април 2024 г. Вторник

Една година ще е "уседналостта" за местните избори

2010-12-13 18:57:43
Една година ще е т.нар. уседналост за местните избори. За членове на европарламент тя ще е 3 месеца.

Депутатите приеха на второ четене изискването на местните избори да могат да гласуват само хора, които са живяли в съответното населено място най-малко през последните 12 месеца, а за евровота –да са живяли три месеца в страната или в държава-членка на ЕС. Отхвърлени бяха исканията на "Атака" уседналостта за всички видове избори да е година и половина. Не беше прието и предложението на Михаил Миков от левицата за местните избори изискването за постоянно жителство да се намали на 6 месеца.

12-те месеца уседналост обаче ще важат не за предстоящите наесен местни избори, а за тези след тях. За местния вот догодина остава досегашното изискване за адрес в съответната община в последните 10 месеца.

По време на дебатите за пореден път от ДПС заявиха, че текстът противоречи на Конституцията, според която всички български граждани имат равни избирателни права и те не могат да бъдат ограничавани дефенитивно чрез закон. От партията казаха, че ще направят всичко възможно да сезират Конституционния съд по въпорса.

Лишавате всички, които живеят в чужбина, от конституционното им право да гласуват, не става дума само за българите в Турция, а какво ще стане с работещите в чужбина например, попита Четин Казак от ДПС.

Подобна теза застъпи и Димчо Михалевски от левицата, който отбеляза, че се правят сериозни ограничения за всички живеещи в чужбина, а в същото време не се предприемат сериозни действия за ограничаване на т. нар. вътрешен туризъм. Колежката му Мая Манолова отбеляза, че вече е започнало "преместването" на избиратели из страната, което се доказва от справка на ГРАО. Така ще се манипулират резултати, местните избори ще за нечестни, а за този проблем изборният кодекс не дава решение, допълни тя. Ограничавате са с говорене "анти-ДПС", а не давате решение за сериозни проблеми, обърна се Манолова към управляващите.

"Изводът е ясен - ГЕРБ управлява заедно с "Атака", приема стандарти на "Атака", заяви пък Михаил Миков от Коалиция за България.

Избирателите в България се демотивират, тъй като с години ги управляват хора, избрани от туристи, репликира Цвета Караянчева от ГЕРБ.

По-рано днес мнозинството успя да се наложи и да прокара промяната, според която районните кметове вече няма да бъдат избирани пряко от гражданите. Според подготвения от ГЕРБ Изборен кодекс тези кметове ще се назначават от общинските съвети по предложение на кмета на голямата община.

Депутатите решиха днешното извънредно пленарно заседание да бъде удължено до полунощ. Предвижда се утре Народното събрание отново целия ден да обсъжда новия Изборен кодекс.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати