26 Април 2024 г. Петък

Майката от убийството: Децата пиха, защото кашляха!

2010-12-13 14:47:54

45-годишният баща, който най-вероятно е убил 8-годишното си дете с тъп предмет при трагедията в село Торос, община Луковит, е задържан, съобщиха от МВР.

Държавната агенция за закрила на детето вече е започнала проверка по случая.

Експертите ще проверяват дали в Дирекция "Социално подпомагане" – Луковит, са получавани сигнали за случващото се в семейството и ако са имали информация, дали са отворили случай за работа с деца в риск.

Майката вече е разпитана от социалните. По нейните думи на 8-годишната близначка на убитото дете е било дадено да пие греяна ракия, защото е имала лека настинка и кашлица.

Вследствие на това дрегерът показал 1,6 промила алкохол.

По-малките деца от семейството не са изследвани за наличие на алкохол. На бащата е взета кръвна проба в болницата.

"Ще бъдат проведени разговори и с бабата на децата и след преценка на общината и на родителския капацитет ще бъдат предприети необходимите мерки спрямо закона. Майката е била изчакана да изтрезнее, тъй като е била опиянена", съобщи директорът на "Социално подпомагане" в Луковит Иван Братулев.

"Ще направя всичко възможно да не настаняваме децата в институция, защото това е крайната мярка. Ще гледаме децата да бъдат отглеждани в семейна среда", добави той.

Служители на дирекцията вече са посещавали дома на семейството, за да проведат анкета. Семейството получава целева помощ за отопление, детски надбавки в размер на 210 лв. и 193 лв. за социални помощи съгласно Закона за социално подпомагане.

Бащата е регистриран в бюрото по труда, подписва се всеки месец и отработва 14 дни от месеца с работа в кметството.

Когато социалните са посетили дома, майката предварително изчистила, подредила, купила храна и служителите си тръгнали, без да предприемат нещо конкретно.

Единственото, което направили, било да предупредят устно родителите, че при проблем ще им спрат помощите.

Кметът на луковитското село Торос Петко Петков потвърди, че в семейството на убитата 8-годишна Нина редовно се е употребявал алкохол, а за децата не са се полагали необходимите родителски грижи.

"Разговарял съм с родителите, но особено майката винаги е била доста почерпена. Веднъж видях едно от двете близначета да се катери по контейнерите. Прецених, че е опасно, защото капакът може да го удари и убие, и казах на майката да го прибере.

Тя ми отговори най-брутално, че ще си роди друго. Това трезвен човек не може да го каже. По-добре било да й купя една двулитрова бира и едно петроханче, вместо да я занимавам с тези глупости", разказа пред bTV Петко Петков.

До трагедията се стигнало, след като 45-годишният мъж и 38-годишната му съпруга решили да се сгреят с греяна ракия и поканили на масата и четирите си деца – две близначки на 8 години, едно дете на 5 години и едно на 3 години.

При възникнал след употребата на алкохол скандал една от близначките е била ударена по главата с тежък предмет, в резултат на което детето умира.

Измерване с дрегеров апарат отчело, че майката е с 2,75 промила алкохол, бащата – с 0,95 промила, а оцелялата близначка – с 1,6 промила алкохол.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати