20 Април 2024 г. Събота

Първанов: По-зъл става премиерът!

2010-12-13 14:43:16

"Колкото нещата отиват пò на зле, толкова по-зъл става премиерът. Имам чувството, че неговата агресия нараства обратнопропорционално на резултатите, които има в управлението", заявява президентът Георги Първанов в интервю за в. "24 часа".

Според него премиерът търсил начин да избие в публично-медийна агресия, която за държавния глава била необяснима.

"Моят сблъсък с г-н Костов е основният сблъсък за прехода в персонален план" и напомня, че между двамата е имало барикади.

Според президента близостта между Борисов и Костов е "много по-сериозна и реална“, била е икономически подплатена преди десетина години, а доскоро се реализирала в мощна политическа подкрепа на сините за ГЕРБ.

"Очевидно сега Костов е видял, че корабът на управляващите се клати, и бяга в друга посока", допълва държавният глава.

"Най-логично е Алексей Петров да бъде кандидат за президент на премиера Бойко Борисов, с когото са бизнес партньори, тоест имат си доверие от началото на прехода", коментира още Първанов по повод информацията, че на 1 януари 2011 г. ще се сформира инициативен комитет, който ще номинира бившата барета.

Президентът потвърждава, че ще подпише указ за обнародване в "Държавен вестник" на бюджета за следващата година.

"Бламирането на бюджета е бламиране на правителството и на волята на избирателите", отбелязва той.

В същото време критикува, че в този бюджет няма политики, никакви идеи за реформи, "в него няма да открият себе си нито бизнесът, нито хората от образованието и науката", каза той.

"Това е бюджет, който е направен чисто счетоводителски, а не политически – с управленска визия и стратегия", смята Първанов.

Първанов потвърждава, че проектът му "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) може да застане зад силни кандидатури за кмет, "примерно издигнати от инициативни комитети". Без отговор оставя въпроса дали ще участва в следващите парламентарни избори.

"Има достатъчно време и бъдещето ще покаже накъде вървим", отговаря лаконично Първанов.

Според него проектът на Изборен кодекс издава стремеж "управляващата партия да си заложи лостове за служебна победа".

"Не се реализираха смелите обещания на ГЕРБ за радикална промяна в изборното законодателство", критикува още Първанов.

Той прогнозира, че на следващите парламентарни избори, "ако нещата вървят така", ГЕРБ няма да спечелят такива резултати. Първанов добавя, че след сбирката на АБВ на 11 ноември всички са започнали да говорят за алтернатива – и БСП, и сините.

"Не ми се иска обаче това да бъде поредният негативен вот и да се създаде поредната радикална формация", допълва президентът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати