28 Март 2024 г. Четвъртък

Преглед на пресата на 13 декември

2010-12-13 10:34:51

Данъчните подгониха и хората с малки дългове, съобщава Сега. До края на м. г. хората със задължения под 5000 лв. почти не се преследваха, защото бившата Агенция за държавни вземания нямаше капацитет и работеща методика за събиране на такива дългове. От 1 януари 2010 г. принудителното изпълнение се прехвърли изцяло към НАП и събирането на малките вземания, включително и на глобите, значително се е ускорило. "Имаме няколко подхода към лицата, които имат по-малки като размер просрочени задължения", обясниха от пресцентъра на НАП. Счита се например, че дългове до около 100 лв. са на границата, под която ведомството би похарчило повече пари, отколкото ще събере. Затова тези лица обикновено се "хващат" от данъчните само когато дойдат да искат документ от тях, примерно удостоверение за теглене на банков кредит. Втората група обхваща хората с дългове над 100 лв. до няколко хиляди лева, които обикновено се предават на кол центъра на НАП. Оттам по телефона служителите уведомяват лицата, че имат дългове, и им обясняват последиците, ако не си платят.

Да си купиш ром, на когото да прехвърлиш фирма с дългове, е като да напазаруваш кило маслини, твърди Стандарт. Пред Централни хали в столицата е най-голямата нелегална борса за чистачи на борчове. Там всеки бизнесмен може да се отърве от затъналата си компания, като я прехвърли на някой бродяга. Срещу 200-300 лева беднякът е готов веднага да даде личната си карта и да се превърне в милионер по дългове.

Всеки автомобил, заснет от камерите радари на КАТ за превишена скорост, ще бъде проверен автоматично и дали има застраховка “Гражданска отговорност”, казва пред Труд комисар Алекси Стратиев, зам.-шеф на Главна дирекция “Охранителна полиция”. Тази седмица в парламента се очаква да бъдат гласувани поправки в Закона за движение по пътищата. Според тях глобите за луда скорост ще скочат до 2 пъти, а снимката от стационарните радари ще получи статут на електронен фиш.

Цените на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” минаха психологическата граница от 300 лв. за масовите коли, става ясно от публикуваните от Комисията за финансов надзор нови цени на застрахователните дружества, пише 24 часа. Някои от офертите за кола с двигател 1800 куб. см и регистрация в София дори наближават вече 350 лв. Столицата при всички застрахователи е определена като най-рискова. В провинцията цените са по-ниски с 5 до 20%, в зависимост от града. В повечето случаи обаче застрахователите са вдигнали цената на застраховката само с 5-7% вместо очакваните 20%.

Стотици българи са си купили крадени автомобили от борси и вносители, без да са наясно, че возилото е крадено, разкрива Монитор. Причината за това е, че в страни като Италия и Испания колите са били въвеждани за издирване в международната система на Интерпол с години закъснение. Така например изчезнали от Европа автомобили между  2000 и 2003 година, които вече са внесени и продадени у нас, едва сега се подават на българската полиция за издирване.

Сега цитира премиера Бойко Борисов да казва, че всички във властта трябва да живеят под стрес. "Те трябва непрекъснато да са под стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани. Непрекъснато. А не, когато паднат от власт, да говорим има ли корупция, няма ли. Сега се проверяват и митниците, и фондовете, и строителите - всички"А защо да не бъдат подслушвани, кажете ми? Как се хваща корупция по високите етажи? Когато падне от власт някой ли, да почнеш да го разработваш, или навсякъде, където се предполага, че би могло да има корупция, трябва да се контролира какво правят?"

“Вие ме бъркате с някого, ако си мислите, че аз формирам своята представа за живота от президентския прозорец. Разбира се, и тук се усеща напрежението, защото все по-често, както в едни други периоди, виждам протестиращи синдикалисти, лекари, научни работници, студенти. Но за последните месеци обиколих повече от 40 общини и виждам, че нещата отиват на зле. Когато минаваш през едно село сутрин и виждаш млади хора заседнали в 9 ч на по бира, това не е оптимистичен поглед за бъдещето на нацията. Да не говорим за данните, които показват, че продължава свиването на производството и потреблението и търсим ръст главно по линия на износа”, казва в интервю за 24 часа президентът Георги Първанов. Според него най-големият проблем е кризата на управлението, липсата на визия и стремеж да се решават проблемите в перспектива. “Проблемът на тези млади хора е, че са трайно безработни и аутсайдери. А тези, които могат, ще бъдат принудени да потърсят работа навън”, допълва Първанов.

“Ще има проблеми с изплащането на пенсиите още в средата на следващата година. Просто НОИ ще се издъни. Това прогнозира евродепутатът Ивайло Калфин на пресконференция на учредителите на движението АБВ. Коментарът му бе по повод прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове към НОИ. Според Калфин кабинетът панически търси свежи пари”, четем в Дума.

“Националната електрическа компания (НЕК) ще инвестира в соларен и вятърен парк и разработва техническата документация за двата търга, които смята да обяви през 2011 г., съобщи изпълнителният директор на държавното дружество Красимир Първанов на семинар през уикенда. По думите му бъдещите паркове ще са с мощност до 50 мегавата и ще са разположени “на места, където вече има изградена мрежа, например Стара планина”, информира Дневник. В същото време поне до юли догодина компанията ще продължи да отказва присъединяване на нови възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), защото мрежата няма достатъчен капацитет, а НЕК - достатъчно средства, за да го увеличи по-бързо.

Четирима министри - Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Сергей Игнатов и Вежди Рашидов, имат най-незадоволително поведение на парламентарния контрол, научаваме от Сега. Отговорите им на депутатските питания се отличават с формализъм, откровен партиен популизъм, липса на компетентна аргументация. Често се демонстрира показно неуважение към парламента и към конституционното задължение на изпълнителната власт да се отчита пред законодателната. Това посочва последният мониторингов доклад на Института за модерна политика за работата на парламента. Той обхваща периода от юли до началото на декември. Същите забележки, макар и в по-малка степен, се отнасят до участието в питанията на премиера Бойко Борисов.

Соцуказ за хулиганството чак сега може да бъде отменен, отбелязва Дневник. “От 47 години в България действа закон, по който хора се осъждат на лишаване от свобода без право да обжалват - това е Указът за борба с дребното хулиганство. Правозащитници от години предупреждават, че нормата противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, но едва сега беше поискана отмяна на недемократичната разпоредба и Конституционният съд (КС) образува дело. То е по искане на Върховния административен съд (ВАС)”, разказва вестникът. Указът действа от 1963 г. и предвижда, че за дребно хулиганство всеки гражданин над 16-годишна възраст може да бъде осъден на 15 денонощия арест или глоба от 100 до 500 лв. без право на обжалване. За дребно хулиганство се приема “всяка непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора”. Указът за борба с дребното хулиганство стигна до КС заради Явор Киранов от разградското село Сейдол. През лятото той е бил осъден на 15 дни арест заради скандал с бившата си приятелка. Киранов оспорва решението на районния съд пред административния съд в Разград, който отказва да гледа казуса, като се позова на указа от 1963 г., че налагането на ареста не подлежи на обжалване. Киранов обаче подава жалба във ВАС.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати