26 Април 2024 г. Петък

Шефката на НОИ: Няма национализация!

2010-12-12 11:22:46

"При нас имаше много сериозен дебат за Кодекса за социално осигуряване (КСО), той продължи 3 дни. Тези решения се отнасят за години напред и хората трябва да знаят какво да очакват", коментира пред БНР управителят на НОИ Христина Митрева.

"Ние сега не правим реформа, а продължаваме стратегията за развитие на пенсионната система, започната през 2000 година", допълни тя.

Митрева каза още, че е трябвало да търсят нови решения и политики, които да доведат до една по-добра финансова стабилност на системата и да осигурят на хората едни по-справедливи пенсии.

"За всеки е ясно, че това, което хората получават не ги задоволява. Промените трябваше да се случат, защото в момента около 60% от разходите за пенсии се финансират чрез данъци. Това означава, че много други сектори на икономиката остават недофинансирани – образованието, здравеопазването, икономиката, инфраструктурата", подчерта Митрева.

Според нея солидарният принцип на пенсионната система е нарушен, защото самите пенсионери финансират пенсиите си чрез данъци.

"Това не е национализация. Това са индивидуални партиди на хората, те не са лични сметки, защото вноската е за сметка на работодателя. 10-годишният период е недостатъчен, за да се спестят средства, които да гарантират ранна пенсия, получаваща се 8 години по-рано", заяви Митрева.

"Тези хора са работили за България. Не може да се каже - ами да получават толкова колкото са внасяли, това не е справедливо", категорична бе Христина Митрева.

Според Митрева се получава така, че средният размер на пенсиите е най-много 290 лева. "От ДОО обаче, това лице ще получава около 700 лева пенсия", каза още управителят на НОИ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати