20 Април 2024 г. Събота

България и САЩ заедно срещу контрабанда на оръжие

2010-12-11 15:20:37

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна във Вашингтон с Уилям Хувър – заместник-директор на Бюрото по алкохола, тютюна, оръжията и експлозивите – АТФ.

Двамата решиха, че е необходимо да се задълбочава сътрудничеството между МВР и АТФ в противодействието на контрабандата на оръжие, експлозиви и акцизни стоки.

По време на разговора беше обърнато специално внимание на незаконния трафик на цигари и тютюневи изделия. Хувър отбеляза, че контрабандата на цигари е много сериозен проблем за Съединените щати. Годишната загуба за федералния бюджет от подобен трафик се изчислява на около 4 млрд. долара годишно.

Беше постигната договореност да се задълбочи сътрудничеството в областта на обучението на служители от МВР в областта на противодействието на контрабандата на акцизни стоки.

Цветанов и Хувър обсъдиха възможността в близко бъдеще да бъде подписан Меморандум за разбирателство между МВР и Бюрото по алкохола, тютюневите изделия огнестрелните оражия и експлозивите, който да регламентира условията за проследяване на огнестрелни оръжия.

Министър Цветанов уточни, че българската страна трябва да съобрази Меморандума с правно-нормативната база в България, регламентираща съхранението на личните данни на гражданите.

Министър Цветанов се срещна и с Пол Сантяго, директор по международната дейност на Асоциацията на полицейските началници (International Association of Chiefs of Police – IACP). IACP е най-старата професионална организация на полицейски ръководители, създадена в САЩ през 1893 г.

Днес тя вече е световна организация, обединяваща полицейските ръководители от цял свят, с над 20 хиляди члена и присъствие в 89 държави в света.

По повод на проведената преди няколко години европейска конференция на организацията в България (април 2006 г.), Сантяго заяви, че има интерес от провеждане на международно мероприятие на организацията в нашата страна.

Министър Цветанов заяви, че за МВР провеждането на подобно мероприятие в България би било голяма чест, но трябва да бъде намерена възможност да бъде финансирано от IACP.

Вътрешният ни министър се завръща днес от едноседмично посещение в САЩ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати