20 Април 2024 г. Събота

Пенсионерите над 75 г. без добавки към пенсиите

2010-12-11 14:35:56

Следващата година няма да се изплаща добавка към пенсиите на пенсионерите, навършили 75-годишна възраст. Това приеха депутатите, които гласуват на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Добавката е предвидена в текст в кодекса, който парламентът прие да отпадне.

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев от Коалиция за България заяви, че добавката за хората над 75-годишна възраст е част от предизборните обещания на ГЕРБ.

"Вече излизаме от кризата, но не желаете да вдигнете пенсии и стоварвате тежестта за това на следващо правителство от 2017 г", отбелязва депутатът от левицата.

"За следващата година гласувахме повече пари за бюджета на Министерството на труда и социалната политика, къде ще отидат тези средства?", попита Емилия Масларова (КБ).

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че в тристранния съвет е било договорено осигурителната система да се "изчисти" от всички плащания с характер на социално подпомагане.

По думите му добавка за пенсионерите ще има, но от 1 януари 2012 година и тя ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.

С два процента по-висока да бъде вноската от 2017 г. в задължителните пенсионни фондове, прие още парламентът с промени в Кодекса за социално осигуряване.

Бившият социален министър Емилия Масларова каза, че това ще доведе до увеличаване на приходите в пенсионните дружества, но не е ясно какво става в солидарния стълб на фонд "Пенсии".

Тя предлага в кодекса да бъде записано, че фондът се увеличава с 2 на сто и от него тези проценти се прехвърлят в 
допълнителното пенсионно осигуряване. В противен случай получаваните по-късно пенсии ще са по-ниски, като разчетите на експерти, цитирани от Масларова, били за около 40% намаляване на пенсиите.

От 1 януари 2017 г. вноските за универсални пенсионни фондове се разпределят между осигурителите и осигурените лица, както следва - 2,8 на сто за сметка на осигуреното лице и 4,2% за осигурителя.

От 1 януари 2015 г. осигурените в професионален пенсионен фонд придобиват право на ранно пенсиониране при не по-малко 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и 12 години и половина за жените и 10 години и шест месеца за мъжете възраст по-ниска от определената в кодекса за право за придобиване на пенсия.

При втора категория право на ранно пенсиониране от началото на 2015 г. имат осигурените в професионален фонд , ако са с не по-малко от 15 години осигурителен стаж и 7,5 години за жените и 5,6 години за мъжете възраст по-ниска от разписаната в кодекса.

От 31 декември 2015 г. възрастта започва да намалява с по 6 месеца от първо число на всяка година до достигане на 8 години по-ниска за жените и мъжете от първа категория труд и 3 години по-ниска от възрастта за работилите при условията на втора категория труд.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати