25 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на печата за 11 декември

2010-12-11 09:56:19

“Болниците принудени от 2011 г. да лекуват по-малко по спешност”, е водещото заглавие на Сега. “Здравното министерство ще наложи лимити на спешния прием в болниците от догодина. Така достъпът на пациентите до медицинска помощ окончателно ще се ограничи, след като от години и здравната каса работи с лимити - и в доболничната, и в болничната помощ”, четем под него. Става дума за лечението на спешни пациенти, които не се хоспитализират впоследствие. В момента министерството плаща по 20 лв. за един такъв преминал случай, без ограничение на лекуваните, и твърди, че болниците сериозно злоупотребяват. "През тази година в спешните портали на болниците са обслужени 897 101 души, като спешни са били едва 30%, а останалите е трябвало да се пренасочат към извънболничната помощ", твърдят от министерството.

“Българинът Атанас Чобанов, живеещ в Париж, създаде сайт “Болканлийкс” - по подобие на “Уикилийкс” на Джулиан Асанж. “Болканлийкс” обещава да публикува тайни документи за “организираната престъпност и политическата корупция” у нас”, информира Труд. Според списък, публикуван на сайта, за “масони в съдебната власт” са нарочени 34-ма. Едни отрекоха, други не скриха участието си в тайни общества. “Запознах се с този списък, но там не пише, че това са масони. Освен това той не съответства на нито една от двете признати масонски ложи в България”, казва Володя Лозанов, Велик майстор на ложата на Старите, свободни и приети зидари.

Франция не ни иска в Шенген заради ромите. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който трябваше да отговори на питане на БСП относно заплахата да не бъдем приети в шенгенското пространство, пише Новинар. Според министър-председателя отрицателната позиция на френския президент Никола Саркози се дължи на ромите, които „създавали проблеми в Париж”. Влияние оказвал и отказът ни да закупим катери и фрегати, какъвто договор бе сключен от тройната коалиция. Борисов смята, че негативното становище на Холандия се дължи на факта, че там на власт е крайнодясна партия. Премиерът обаче ще настоява за отговор от Европейската комисия дали е в унисон с европейските практики една държава да спира присъединяването на трета по каквито и да е причини. По думите му България е много по-напред в изпълнението на критериите за членство в Шенген, отколкото Румъния.

“За първи път премиерът Борисов призна публично, че има проблем с финансирането на столичния завод за отпадъци, тъй като е най-скъп. Сергей Станишев и депутати от левицата го притиснаха кога ще реже лентата на новия завод. Станишев му припомни, че досега Борисов е съобщавал две дати за пусковия срок - 2007 г. и 2011 г.”, разказва Сега. "Понеже това е най-скъпият завод, те (ЕК) казват не може да си направите най-скъпия завод в Европа, защото сте най-бедни", обясни Борисов. "3 години сме разговаряли с техните експерти, те са се съгласили и затова водим спор. Брюксел знае, че ние сме прави, но 185 млн. евро са много пари и за тях сега", допълни той. Досега Столична община отричаше за проблемите с Брюксел.

Стандарт цитира Борисов да казва, че вече внимава, когато подписва командировъчни след скандала с воаяжа на министъра на културата Вежди Рашидов в Италия. "Не съм обърнал внимание и не съм предугадил, че така може да се случи. Съжалявам, че са отишли, пасивът за нас е много голям", признал премиерът по време на вчерашния парламентарен контрол. Рашидов и 40-членна делегация бе във Венеция на фестивал, на който бе награден филмът на скандално известната българка Мишел Бонев. Впоследствие се оказа, че тя като продуцент на лентата "Сбогом, мамо" е финансирала пътуването на българите до Венеция.  "Борисов съжалява за ходенето ми в Италия, защото стана скандал. Иначе няма гювеч", коментира обаче Вежди Рашидов.

Високо съдържание на силно отровното вещество арсен е открито в питейната вода на град Меричлери и село Великан, Димитровградска община, както и във водата на хасковското село Татарево, научаваме от Класа. Използването на водата е забранено по заповед на Регионалната инспекция за опазване на общественото здраве в Хасково. Екологичната катастрофа в Меричлери всъщност не е от вчера, а е започнала още през май, научи „Класа“. Най-вероятният причинител според еколози е дейността на фирма „Каолин“ в местната кариера „Великан“, която работи абсолютно незаконно.

“Самолет на “България ер” за Москва кацна аварийнона летище София. Минути след излитането в 16,30 ч започнала да се разпада обшивката на един от двигателите. На пистата веднага пристигнали спасителни екипи, но пилотът успял да приземи безпроблемно машината с 33-ма пътници и 7 души екипаж за руската столица”, съобщава Труд.

Сега посочва, че догодина България ще се рекламира като туристическа дестинация с рекордните 34 млн. лв. 26.2 млн. лв. от средствата ще дойдат по линия на оперативна програма "Регионално развитие". Други 8 млн. лв. са осигурени от бюджета, което е почти двойно повече от предвиденото за 2010 г. Парите от бюджета ще отидат основно за участия на България в международните туристически изложения. И догодина щандове на страната ни ще има на най-големите туристически борси - WTM в Лондон, ITB в Берлин, MITT и Intourmarket в Москва, както и на UITT в Киев. България ще участва още в 31 международни изложения и 8 национални борси, съобщиха от икономическото министерство.

От догодина балетисти, балерини и танцьори да се пенсионират след 25 години трудов стаж в музикалните театри и и Операта независимо от възрастта им. Това реши вчера Народното събрание, след като прие окончателно промените в Кодекса за социалното осигуряване, информира Монитор. По думите на председателката на комисията по гражданско общество и медии Даниела Петрова (ГЕРБ) на никого не би му било приятно да гледа на сцената балерина на 60 години.

“Златна обувка, поставена върху числото 10, получи звездата на "Манчестър Юнайтед" Димитър Бербатов. Българинът бе сюрпризиран преди вчерашната тренировка на "червените дяволи" на базата в Карингтън. Представител на "Барклиз", банката - спонсор на английската Висша лига, връчи престижната награда на Митко. Тя се дава на първия футболист, отбелязал 10 гола през сезона в Премиършип. За първи път това е постигнато от българин”Блекбърн". Четвъртото му попадение в мача бе и негово десето за сезона. В момента Бербо води при голмайсторите в Англия с 11 гола.

Царят се връща в парламента по терлици, твърди Стандарт. Според него депутатът Камен Петков е напуснал "Атака", за да отиде в НДСВ. Вчера той не се появил на работа, а мобилните мутелефони били изключени. Не знам за такова нещо. Тъкмо се прибирам от чужбина, коментирал пък председателят на НДСВ Христина Христова. Тя не била уведомена за подобно нещо.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати