26 Април 2024 г. Петък

От 1 януари - нови цени за болниците и лекарите

2010-12-10 18:22:31
От 1 януари в здравеопазването ще се плаща по нови цени. Министерството на финансите най-после е готово с остойностяването на клиничните пътеки, по които здравната каса финансира болниците и лекарите. То предвижда малко увеличение на цените на 185 пътеки, намаление с до 20% на сумите за 41 диагнози, а за 52 няма промяна.

Ведомството на Симеон Дянков се зае с медицинското остойностяване, за да се спестят средства и да се спре източването на здравната каса с излишно скъпи "лобистки" пътеки. За пациентите промяната би трябвало да означава да доплащат по-малко официално или под масата.

Най-голямо увеличение има за лечението на новородени, за хематологични заболявания, в урологията и лъчетерапията на онкоболни, съобщи министерството. Макар и само с 30 ст., но се увеличава цената за профилактичните прегледи, които правят личните лекари. Повече пари ще взимат и специалистите за преглед. Най-голямото намаление на цените е при пътеки, които са били свръхостойностени и са позволявали източване на касата.

За инвазивна кардиология например стойността е намалена с 20% - от 3500 на 2800 лв. От финансовото министерство твърдят, че се дава приоритет на детското здравеопазване, както и на профилактиката и диспансерното наблюдение на пациентите. Очаква се промените да доведат до по-добра мотивация на лекарите, намаляване на ненужните хоспитализации и повишаване на качеството на услугите, съобщава ведомството.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчонинов каза пред "Дневник", че е подкрепил новите цени, но с уговорката, че лекарите не са удовлетворени и в крайна сметка ще получат по-малко от обещаното. Той даде пример с профилактичните прегледи - лекарският съюз е настоявал джипитата да получават поне 9 лв., а определените сега 8 лв. покривали само 60% от дейността им.

В съобщението на финансовото министерство не се посочва какъв е крайният резултат след всички корекции в цените на пътеките. БЛС още не са готови с изчисленията, но по техни данни за повечето диагнози увеличението е малко. Например за лечението на бронхиолит при деца ще се плащат 431 лв., само с 2 лв. повече от сега. За раждане касата ще плаща на болниците догодина 470 лв. при 440 лв. сега.

От сдружението на общопрактикуващите лекари обявиха, че са крайно недоволни от предложените цени за тяхната дейност. Част от възраженията им са, че не е възприета идеята за въвеждане на коефициенти при работа с диспансерно наблюдавани пациенти, както и оценка на квалификацията на лекарите.

Според личните лекари за пореден път е подценена имунопрофилактиката за хората над 18 години на принципа, че предпазването на възрастните от болести "не си струва парите". От финансовото министерство съобщиха, че консултативният съвет, който е работил по новите стойности, е "стигнал до единодушно решение". Крайното решение ще вземе Министерският съвет.

Преди месец здравният министър д-р Стефан Константинов призна, че при новото остойностяване средствата за болничната помощ за 2011 г. няма да се увеличат, защото вече са определени. Вчера той доразви идеите си за здравна реформа, като предложи от догодина излишните имоти на болниците - дворове, сгради, да бъдат продадени, а средствата да се инвестират в лечебните заведения.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати