26 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата от 10 декември

2010-12-10 09:25:29

Правителството продължава да раздава извънредни пари на принципа "кой превари - той завари", отбелязва Сега. След като в сряда кабинетът отпусна допълнителни 4 млн. лв. на ветеринари, църкви, пожарникари и вузове, вчера министрите дадоха благословия на НОИ, Държавния резерв, ДАНС и Софийския университет да изхарчат далеч по-сериозна сума - 85.8 млн. лв. Тъй като няма никакви публично обявени принципи, от които се ръководи предколедната милост на министрите, до края на годината може да се очаква допълнителни пари да получат и други. Решението на правителството е взето "на подпис", т.е. неприсъствено, уточниха от правителствената пресслужба. Това е възможно най-непрозрачната процедура за взимане на решения от МС и въпреки че би трябвало да се прилага по изключение, тя се превърна в практика при управлението на ГЕРБ, обяснява вестникът.

От 2000 г. досега българските правителства са похарчили 10 млрд. лв. непредвидени разходи. Тези допълнителни харчове не са гласувани от парламента, а са одобрени единствено от управляващите, показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), съобщава Класа. За периода 2000 – 2009 г. общата сума на допълнително одобрените бюджетни кредити възлиза на 8 млрд. лв. Ако към тези пари трябва да се прибави и ревизията на бюджет 2010, която официално предвиди още 1,15 млрд. лв. допълнителни разходи (а неофициално те ще бъдат повече), сумата набъбва до 10 млрд. лв., сочат данните на института. Независимо дали икономиката расте или се свива, дали в хазната постъпват рекордни приходи или постъпленията се сриват заради кризата, българските правителства всяка година решават да похарчат допълнителни средства – такива, които не са предвидили при приемането на държавния бюджет, уточняват експертите. Според тях в повечето случаи допълнителните разходи се гласуват набързо и непрозрачно без какъвто и да е анализ за очаквания ефект.

“Българите най-често плащат подкупи на полицията”, е водещото заглавие на Дневник. Изданието цитира данни от международно изследване "Световен корупционен барометър" на организацията "Прозрачност без граници" (Transparency International), извършено в 86 държави. Съдебната система се възприема от гражданите на България като най-засегната от корупцията, следвана от политическите партии, парламента, администрацията и полицията. В останалите страни от Европейския съюз начело в това отношение са партиите, следвани от държавната администрация, парламента, полицията,  бизнес сектора, религиозните институции. Представата на българите за най-проникнатите от корупция институции обаче се различава от реалния им опит. Запитани на коя от тях им се е налагало да дават подкуп, най-висок е процентът на призналите, че са плащали на полицията, а съдебната система заема третото място.

Съдът и прокуратурата отделят най-много време и енергия за делата за шофиране с над 1.2 промила алкохол в кръвта и за каране без книжка, научаваме от Сега. Близо 30% от делата са такива, става ясно от анализ на дейността на териториалните прокуратури за първите 9 месеца на годината. На практика това са елементарни казуси, по които цялата съдебна система работи в продължение на месеци, а понякога и години. Делата за тези и други леки престъпления струват скъпо на държавата, пренатоварват съдебната власт и рефлектират незаслужено върху авторитета й, се казва в анализа. И за пореден път се препоръчва тези деяния да се декриминализират и санкциите за тях да се налагат по-бързо и ефективно от специализираните органи.

Плащания по три от европейските фондове за България са почти преустановени от лятото. Това става ясно от документ за изпълнението на графиците по политиката за сближаване, представен пред бюджетната комисия на Европейския парламент, пише Дума. Спрените пари се отнасят за Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд. Чрез тях се финансират проекти за подпомагане на бизнеса, за изграждане на инфраструктура и за създаване на работни места. Така България е паднала много надолу и в класацията по усвояемост на средства. В момента страната е 25-а от 27 държави в ЕС, като през октомври в същото подреждане е била на 18-о място.

“Няма да се кандидатирам за президент догодина, защото искам да си довърша започнатата работа, заяви категорично премиерът пред БНТ. ГЕРБ ще участва самостоятелно на местните избори, каза още Бойко Борисов. Той подчерта, че правителството му е единственото, което не е правило коалиция с ДПС”, четем в 24 часа. Премиерът отказал да отговори на въпрос дали еврокомисар Кристалина Георгиева ще е канидатът на ГЕРБ за президент. Борисов отхвърли подозренията на водещите на “Екип 5”, че, заигравайки се с Георги Първанов, го е върнал в политиката. “Той е основният стратег и играч вляво, а най-добре се заиграва с него Иван Костов”, смята Борисов. “Това е демокрацията” пък бил коментарът му за възможността Алексей Петров да участва в надпреварата за държавен глава.

До 18 000 евро за момченце и 14 000 евро за момиченце, са цените, които се плащат в Гърция за наши бебета, съобщава пред Монитор секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева. Тя признава, че тези данни са неофициални. Майките, които продават децата си, обикновено са от ромски произход и са изпаднали в големи финансови затруднения. По данни на комисията през миналата година са регистрирани седем такива случая. За 2010 г. още няма статистика, но Василева обясни, че бройката със сигурност ще е по-висока.

МВР вече може да наблюдава бандити и от въздуха, информира 24 часа. Ролята на супермодерни специални разузнавателни средства играят безпилотни самолети, натъпкани с мощни камери и друга модерна апаратура. Създатели на безпилотните апарати са инженери и конструктори от софийската фирма "Армстехно"-ООД. Преди 2 г. тогавашното ръководство на МВР тества самолетчета и сключва договор.

От 2011 г. стажът, който не ни достига за пенсия, ще може да се купува, но само с пари накуп. Сегашната възможност за разсрочено плащане или удръжки от бъдещата пенсия отпада според одобрени от парламента промени в Кодекса за социално осигуряване, пише Труд. Всеки осигурен, който е навършил възраст за пенсия - 63 г. за мъжете и 60 г. за жените, и иска да се пенсионира, но му липсва до 5 години стаж, ще може да си го купи. Висшистите имат право на това, когато пожелаят, а останалите - когато решат да се пенсионират. От 1 януари 2011 г. Отпада досегашната точкова система, която даваше възможност за по-ранно пенсиониране при недостигащ стаж, отпада окончателно. В момента хората могат да си докарат липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст.

Труд цитира финансовия министър Симеон Дянков да казва, че тази година няма да има 13-та пенсия, но пък най-рано от 2012 ДДС ще падне. Даването на 13-та пенсия и заплата “не е правилна социална политика”, смята вицепремиерът.  “А тази година не можем и да си го позволим”, коментира Дянков обещани от социалния министър Тотю Младенов коледни добавки за хората с най-ниски пенсии.

70 000 българи остават без лични карти след Нова година. За това алармира шефката на българските документи за самоличност Мария Костадинова, четем в Стандарт. Валидните до края на годината лични карти автоматично се удължават с шест месеца. Това обаче не означава, че хората могат да пътуват с тях зад граница, тъй като в чужбина те не са валидни. Тези обаче, които изтичат след 1 януари 2011 г. няма да се удължават. Това означава, че до месец след датата на изтичането собствениците им трябва да подадат заявления за нови лични карти, обяснява вестникът.

Дори и най-близките й роднини не знаят къде точно пребивава и с какво се занимава бившата царска депутатка Елка Анастасова, споделили пред Труд нейни братовчеди. Преди 5-6 месеца госпожицата се изнесла в Италия и оттогава ни вест, ни кост. Дори не могли да я известят за смъртта на чичо й Стойне Георгиев, към когото била много привързана. Последно Анастасова работела като пиар на общината в Кюстендил, обаче след сериозен сблъсък с кмета Петър Паунов била уволнена. После отворила кафене “Усмивка” в кв. “Върташево”, където имала къща. Скоро хлопнала кепенци заради кризата. “За нищо на света не искаше да упражнява основната си професия учител по литература. Затова е предпочела да се изнесе в чужбина”, добавили роднините на Елка Анастасова.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати