25 Април 2024 г. Четвъртък

Болница "Св. Ив. Рилски" си търси парите за над 50 операции

2010-12-10 09:18:46

Болница "Свети Иван Рилски" ще настоява да получи от Здравната каса парите за лечението на Христо Мутафчиев и още 50 пациенти, оперирани през ноември.

Директорът на лечебното заведение д-р Дечо Дечев заяви, че ако на болницата не бъде платено за лечението на тези пациенти, ще бъде подаден иск в съда.

"Против всякакви правила и договора, който имаме с НЗОК, националната каса отказва да плати. Касата не заплаща общата сума на болниците, заплаща конкретни дейности, които болницата е отчела.

В случая касата е заплатила конкретни дейности и пътеки, в които не попада Христо и близо още 50 случая, на които пациенти болницата е извършила оперативно лечение.

Сумата, за която става въпрос е около 90 хиляди лева. Това са случаи, които са приети в болницата. Хората са оперирани и са изписани в период, в който болницата не е знаела, че Националната каса ще делегира бюджет, по-нисък от този, който болницата е отчела като дейност.

Първото правило на този делегиран бюджет е болницата да го знае, преди да е започнал периодът, за който той се отнася", казва д-р Дечев. В случая обаче причината не е в болницата.

Директорът на здравната каса Нели Нешева заяви, че на болницата е платено, а как са разпределени средствата по отделения – за това отговаря единствено управителят на болницата.

По повод казаното от д-р Дечев, че болниците работят, без да знаят бюджетите си, от Националната здравноосигурителна каса обясниха, че прогнозните стойности на делегираните бюджети за декември са изпратени вчера към районните каси, за да бъдат разпределени към лечебните заведения, съобщи БНР.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати