16 Април 2024 г. Вторник

Поддръжници на "Уикилийкс" хакнаха "Виза", Фейсбук и Туитър отвърнаха

2010-12-09 17:51:22

Схватката между привърженици и противници на сайта "Уикилийкс", станал скандално известен с публикуването на хиляди файлове със секретна информация, главно на американското военно министерство и дипломация, може да прерасне във война в киберпространството, предаде Mediapool.

В четвъртък привърженици на "Уикилийкс" хакнаха и сайта на компанията за кредитни карти "Виза". Това стана след атаките срещу сайта на конкурентната на "Виза" компания "Мастъркард" заради нейните стъпки срещу "Уикилийкс". Отговорът не закъсня - Фейсбук и Туитър блокираха страница и акаунт на хакерите.

Атаките срещу двете разплащателни компании са заради блокираните финансови трансфери към "Уикилийкс"  от края на ноември, когато бе публикувана новата порция от секретни документи.

В отговор на това решение "Уикилийкс" атакува директно двете компании, като публикува документ, който ги засяга пряко и илюстрира връзките им с американските власти, предаде Франс прес.

Става въпрос за телеграма от 1 февруари тази година на посолството на САЩ в Москва. В нея се изразява притеснение от руски проектозакон за обработка на банковите данни. В телеграмата посолството на Щатите в Москва посочва, че "Виза" и "Мастъркард" могат да бъдат изключени от руския пазар, който осигурява поръчки за 4 млрд. долара годишно.

Уточнява се, че според проектозакона Русия би могла да повери на консорциум от руски държавни банки монопола върху руската национална система за обработка на плащанията чрез банкови карти. Ако международни фирми като "Виза" и "Мастъркард" предпочетат да не стават част от този консорциум, то те ще трябва да изградят на място в Русия инфраструктура, чрез която да обработват плащанията, вместо да го правят от друга страна, се предупреждава в телеграмата.

В подкрепа на публикацията хакерска група, нарекла се Анонимните, предупреди в онлайн-дискусия с журналисти от Франс прес, че ще предприеме хакерски атаки срещу всеки, който действа срещу "Уикилийкс" и неговия създател - "мъченика" Джулиан Асандж. Групата вече наброявала 4000 доброволци. Тя призна, че стои зад атаките срещу сайтовете на "Виза", "Мастъркард", Швейцарската пощенска банка и шведския прокурор, който преследва Асандж по обвинения в изнасилване и сексуално посегателство.

Като част от подетата кибер война хакерите са атакували и сайта на адвоката на двете шведки, обвиняващи Асандж в сексуалните престъпления, пише БТА.

В дискусията с Франс прес Анонимните отказаха да посочват следващите си жертви, но казаха, че набират нови членове чрез Туитър, Фейсбук и интернет-форумите.

Скоро след това обаче хакерите откриха нови страници. До обед в четвъртък страницата във "Фейсбук" с наименованието Wikileaks "Operation Payback", а в "Туитър" акаунтът @Anon_Operationn. бяха действащи и не бяха блокирани.

Същевременно един от най-големите датски вестници Politiken ("Политикен"), излизащ в Копенхаген, обяви, че е копирал всички документи, публикувани до момента в "Уикилийкс" и предоставя свободен достъп до тях.

Вестникът се аргументира за постъпката си с възмущението от оказвания натиск "върху всички, поддържащи ресурсите на "Уикилийкс".

източник: actualno.com

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати