28 Март 2024 г. Четвъртък

ОИСР: Българите най-много пушат и умират от инсулт

2010-12-09 17:49:18
В България живеят едни от най-заклетите пушачи в Европа. 29.1% от възрастното население пуши всеки ден. Само в Гърция има повече пушачи – почти 40 на сто, докато средният показател за ЕС е 24.2%.

Страната ни държи лидерството по смъртни случаи от инсулт сред възрастното население и по тютюнопушене сред 15-годишните младежи. Това установява първото по рода си изследване на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) и Европейската комисия " ЕС-27, Исландия, Норвегия, Швейцария и Турция.

То показва положителни промени, нарастване на продължителността на живота в ЕС средно с 6 години (виж числата), увеличаване на разходите за здравеопазване, намаляване на тютюнопушенето и други вредни навици в ЕС като цяло.

Но в същото време проучването показва, че повсеместно акцентът на здравните грижи е върху лекуване на болни и едва средно 3% от разходите отиват за превенция на заболяванията и борба с нездравословния начин на живот.

В много от европейските държави има недостиг от лекари и медицински сестри. Броят на лекарите на човек от населението след 2000 г. е нараснал във всички държави с изключение на Словакия. Средно за ЕС той се е увеличил от 3 на 1000 души през 2000 г. на 3.3 през 2008 г. В Турция, Полша и Румъния броят на лекарите на глава от населението е най-малък.

Навсякъде в Европа броят на специалистите се е увеличил в по-голяма степен, отколкото на общопрактикуващите лекари, в резултат на което в повечето държави преобладават специалистите, а не личните лекари. Изключение правят Румъния и Португалия.

В много европейски страни съществуват опасения от недостиг и на медицински сестри. През 2008 г. Турция е имала най-малък брой сестри, следвана от Гърция, България и Кипър – под 5 на 1000 души население, а най-голям е броят на сестрите във Финландия и Исландия – около 15 на 1000 души.

Във всички страни от ЕС с изключение на Кипър поне три четвърти от финансирането на здравния сектор идва от публични средства.Едва 3-4% покриват частните здравни фондове (Франция е изключение с 13%) и всичко останало се доплаща от джоба на пациента.

78 години е средната продължителност на живота в ЕС през 2007 г.
74.3 години е продължителността на живота на мъжете, а 80.8 години на жените
76.4 години е средната продължителност на живота на българките, а 69.2 години на българите
76.2 години живеят румънките и това е най-ниският подобен показател в ЕС
65.1 години живеят литовците и това е най-лошият показател при мъжете в ЕС
15.9 години след 65-ата си година живеят мъжете в ЕС, а жените - 19.5 години
16.3 години средно живеят българките след 65-ата си година, което е най-ниското в ЕС
714 евро* на човек от населението се изразходват в България за здравеопазване на година в сравнение с 2192 евро средно в ЕС

58.2%** е делът на публичното финансиране на здравеопазването в България в сравнение със 73.6% средно в ЕС данните са за 2007 г.

*данните само за България са за 2007 г., а осреднените са за 2008
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати