29 Март 2024 г. Петък

Преглед на печата на 9 декември

2010-12-09 09:43:24

Данък сгради в София няма да се вдига драстично с до 48% за квартали като "Банишора" и "Зона Б-18", както първоначално обяви само преди седмица зам.-кметът по финанси Минко Герджиков, съобщава Сега. Тогава се разрази скандал, защото групата на ГЕРБ в общината не бе съгласна с главния си финансист. Вчера той обяви "актуализиран вариант на актуализацията" на зоните за данъчни оценки. "След обсъждане с групата на ГЕРБ предлагаме по-смекчен вариант на зоните за определяна на данъчната оценка", коментира Герджиков.Новият вариант засяга 100 хил. собственици на жилища в София от 1.6 млн. регистрирани. Райони като "Банишора", "Зона Б-18", жк "Сердика" и пространството около Централна гара и Женския пазар минават от трета във втора зона. Първоначалната идея бе те да минат директно към първа зона, което на практика щеше да увеличи данък сгради с 48%.

И законът за Сметната палата потегля към КС, пише Сега. БСП ще оспори и закона за Сметната палата пред Конституционния съд, стана ясно вчера по време на тричасовите дебати по президентското вето върху закона. С гласовете на ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция" той бе прегласуван без изменения и аргументите на Георги Първанов не бяха отчетени. Против текстовете, с които досегашният колегиален управленски модел на палатата се заменя с едноличен от типа "генерален одитор", гласуваха само БСП и ДПС. Досега палатата се състоеше от 11 членове. Занапред ще се управлява от председател и двама заместници. Това е поредният законопроект, който опозицията се кани да внесе в КС след бюджета за 2011 г. и изборния кодекс. Президентът оспори и разпоредбата, която дава право на държавния одитор да предлага за освобождаване от длъжност лица, носещи управленска отговорност, ако с действие или бездействие са нарушили закона. В мотивите си той изтъкваше, че така се установяват нови, непредвидени в конституцията основания за отстраняване на органи с конституционен статут.

Законът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност, известен като "Кушлев", може и да не получи одобрението на кабинета, пишат Сега и Новинар. Проектът бе подготвен от Министерството на правосъдието и променян няколко пъти заради отрицателни становища на Венецианската комисия. След като получи благословия от нея, проектът бе огласен у нас и прочетен най-накрая и от юристите в правната дирекция на Министерския съвет. И правистите, подобно на неправителствения сектор и правозащитници, изразяват опасения. Според „Сега” има съмнение за засягане и ограничаване на конституционни права и принципи, държавата е в привилегировано положение като се е освободила от доказване, че дадено имущество е незаконно. Другото опасение от възможни тежки последици за трети лица, които притежават имуществото, нарочено за конфискация. Според правистите в МС ще имавъзможност държавата да преурежда заварени договорни отношения.

Дневник информира за решението на Министерския съвет да дари 159 553 лв. на благотворителното шоу на Би Ти Ви "Великолепната шесторка". Сумата е равна на постъпилите в бюджета средства от начисления ДДС върху изпратените от зрителите есемеси.Кабинетът взе решението си часове след като премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков се появиха във финала на предаването във вторник. Водещата  призова Дянков да дари ДДС-то от изпратените от зрителите есемеси, но той прехвърли искането към премиера. Тогава Борисов обясни, че е незаконно данъкът да бъде върнат, но добави, че сумата може да бъде дарена за кампанията на Би Ти Ви. От Министерството на финансите съобщиха за "Дневник", че искане кабинетът да дари ДДС-то от изпратените от зрителите есемеси е постъпило и от конкурентното шоу по "Нова телевизия" - "Байландо". Все още обаче кабинетът не е обсъждал дали да приложи същия подход не само за "Байландо", но и за други големи благотворителни инициативи като "Българската Коледа".

Гражданска подписка в защита на Многопрофилната болница за активно лечение "Св.Иван Рилски" и медицинския персонал започна днес в центъра на Горна Оряховица, пише Дневник. За около два часа над 500 души са подкрепили подписката на пунктовете в центъра на града и пред регистрацията в болницата, уточниха от инициативния комитет.Според граждани скандалите около случая със смъртта на недоносеното бебе заплашват от закриване не само родилното отделение, но поставят под въпрос бъдещето на самата болница, което обществеността на града не може да приеме.

Все още има надежда за коледни добавки за пенсионерите, обяви социалният министър Тотю Младенов, цитиран от 24 часа. Търсели се 60-70 млн. лв., с които да се подпомогнат поне най-бедните възрастни за празника. Обсъжда се добавки да получат поне тези, които вземат пенсии до 250 лв.Следващата седмица правителството щяло да се произнесе окончателно.Преди дни вицепремиерът Симеон Дянков отсече категорично, че приходите в хазната не позволяват празнични плащания.

24 часа публикува имената на собствениците на “168 часа” ЕООД, подчертавайки, че така изпълнява изискването на чл. 7а от Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения. Собствениците са Бернхард Брост, Хана Брост,Тереза Брост,Петра Гроткамп,Гизела Холтхоф, Ренате Шубрис.

Трийсетина семейства от Велико Търново остават на улицата заради поредната крупна измама от строителна пирамида, пише Труд. До крутите мерки се стигнало, след като предприемач им заложил жилищата, без да знаят, за 2 млн. лв. пред банки и частни лица. Съдебен изпълнител с полиция вчера започна опис на блока.“От 2 г. живеем тук. Платили сме си цялото жилище. Имаме договори и фактури. Обзаведохме го и сега ни казват, че не е наше. Как да търсим сега фирмата, която ни го продаде, като собственикът й се крие. Иван Мутов непрекъснато си сменя телефоните и ни лъже”, оплака се Деян Георгиев. Той е от измамените да си купят имот в една от трите секции на жилищния комплекс на фирма “Агропрогрес” - Велико Търново.Частен съдебен изпълнител , охраняван с полиция и адвокат на Българо-американска кредитна банка, през целия ден в сряда описва апартаменти, офиси и магазини в сградата, която се оказа веднъж разпродадена на части и втори път заложена за кредит от над 1 млн. евро пред финансовата институция.

Берлинската прокуратура прекрати вчера следствието срещу Калина Илиева,е научил Труд. вестникът сочи обаче, че  през 2007 г. срещу Калина било водено и следствие за кражба от берлински магазин от известната търговска верига “Карщат”. То също било прекратено, тъй като след уличаването й в кражба Илиева е напуснала Германия. От компетентния орган не уточняват какво точно е “пипнала” Калина в реномирания магазин за конфекция, текстил, козметика и домашни потреби. Преценено било, че издирването и принудителното й довеждане в Берлин заради кражбата би струвало доста пари на данъкоплатците. Не се изключвало обаче подновяване на следствието, ако Илиева се озове в Германия.

Здравното министерство е решило да сложи край на опашките пред кабинетите на личните лекари, твърди Стандарт. Половината от пациентите, които всеки месец посещават джипитата си, не отиват при тях за преглед, а само за направление за специалист.В повечето случаи обаче безплатните талони за консултация свършват още на 10-о число. Тогава се налага пациентите да чакат до следващия месец, когато здравната каса отпуска новата порция направления. Или пък да си платят за частен прием при желания от тях доктор.Според здравния министър на този проблем вече има и друго решение - доплащането за специалист. Това означава, че пациентите, които не искат да чакат направления, могат да отидат при специалист като си доплатят.Вместо обаче цялата сума за частния прием, те ще плащат само половината. Другата част от парите отново ще дава здравната каса.

180 млади учени са напуснали БАН за последните месец и половина, защото не могат да гледат семейства със  заплата от 220 лева, пише „Стандарт”, като цитира бившия председател на академията Иван Юхновски по време на дебата върху закона за БАН в образователната комисия. Той упрекна авторите на проекта, че връщат академията в най-тъмните времена на тоталитаризма.Единствено тогава кабинетът създаваше и закриваше институции и затова този текст просъществува само седем месеца, каза Юхновски. Ако институтите се отнемат от академията и бъдат дадени на министерствата, както предвижда закона, БАН ще бъде мумия без сериозни функции, допълни той.

45 минути центърът на Сливен приличаше на бойно учение от полигона "Ново село", информира Стандарт и пояснява, че става дума аз ученически бунт. Повече от 1000 деца от всички училища излязоха на протест с викове "Стачка" и "Искаме ваканция". Към сградата полетяха десетки бомбички, кофички с кисело мляко и цели тави с яйца. Няколко яйца и млека стигнаха и до полицаи и служители на общинската администрация. 30 мин. след началото на протеста пристигнаха полицейски подкрепления, както и групата за борба с масови безредици, оборудвана с бронежилетки. Полицията успя да отблъсне ученическите атаки на двадесетина метра. Сред тълпата се спуснаха и цивилни полицаи, които хванаха няколко младежи, хвърлящи пиратки. "Никой не е арестуван, има отведени ученици в управлението, цитира вестникът представител на полицията.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати