Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Фев 18
Начало arrow Политика arrow Край на "книжката на трупчета"

Край на "книжката на трупчета"

  Print E-mail
2010-12-09 09:35:10
източник: dnes.bg

Шефът на „Пътна полиция” комисар Алекси Стратиев застана твърдо зад предлаганите промени в Закона за движение по пътищата.

Основен акцент в новите текстове е облекчаване на режима за отнемане на шофьорските книжки.

Предвижда се това да става при повторно или системно каране с бясна скорост.

Така баровците със скъпи коли, които карат бързо, вече няма за какво да се притесняват – дори да минат с 200 километра в час в центъра на София, няма да им вземат книжката. Вместо това ще плащат по-високи глоби.

Ако са превишили скоростта с 50 километра – ще се бръкнат с 350 лева, а за всеки 5 километра над 50-те – с по 50 лева върху глобата. 

Книжката няма да им бъде отнета, дори да минат втори път в центъра на София, пак с 200 километра в час – ще си платят и ще си я запазят. 

Също така – дори да направят нарушението трети път. Едва след това се счита, че въпросният състезател системно нарушава закона и книжката ще му бъде взета.

Комисар Стратиев обаче е категоричен, че увеличаването на глобите е достатъчно сурово наказание. Той припомни, че отнемането на шофьорска книжка за скорост беше прието още през 2007 година. Тогава загиналите по пътищата по тази причина били между 50-52%.

Миналата година обаче катастрофите заради скорост са стигнали 56% от останалите. 

„Тоест лишаването не е повлияло за целта, за която е било прието”, посочи Алекси Стратиев.

По думите му такава е и европейската практика – по високи глоби и лишаване от право за шофиране едва след това.

Комисарят каза, че според действащия закон половината шофьори в България трябва да останат без книжки.

От опозицията обаче вече посочиха при първото четене на законопроекта, че неговата основна цел е да се съберат още пари в хазната. 

Депутатите дори се пошегуваха, че явно и Законът за движение по пътищата е сътворен от финансовия министър Симеон Дянков.


  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  Новини Президентът, Европейският съюз и местната власт са единствените с положителен рейтинг. Това показват резултатите от проучване на Агенция "Афис", извършено между 17 и 22 януари - малко ...
  Новини "Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни, хладилниците на хората и няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах."Това ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?