Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 21
Начало arrow Политика arrow Край на "книжката на трупчета"

Край на "книжката на трупчета"

  Print E-mail
2010-12-09 09:35:10
източник: dnes.bg

Шефът на „Пътна полиция” комисар Алекси Стратиев застана твърдо зад предлаганите промени в Закона за движение по пътищата.

Основен акцент в новите текстове е облекчаване на режима за отнемане на шофьорските книжки.

Предвижда се това да става при повторно или системно каране с бясна скорост.

Така баровците със скъпи коли, които карат бързо, вече няма за какво да се притесняват – дори да минат с 200 километра в час в центъра на София, няма да им вземат книжката. Вместо това ще плащат по-високи глоби.

Ако са превишили скоростта с 50 километра – ще се бръкнат с 350 лева, а за всеки 5 километра над 50-те – с по 50 лева върху глобата. 

Книжката няма да им бъде отнета, дори да минат втори път в центъра на София, пак с 200 километра в час – ще си платят и ще си я запазят. 

Също така – дори да направят нарушението трети път. Едва след това се счита, че въпросният състезател системно нарушава закона и книжката ще му бъде взета.

Комисар Стратиев обаче е категоричен, че увеличаването на глобите е достатъчно сурово наказание. Той припомни, че отнемането на шофьорска книжка за скорост беше прието още през 2007 година. Тогава загиналите по пътищата по тази причина били между 50-52%.

Миналата година обаче катастрофите заради скорост са стигнали 56% от останалите. 

„Тоест лишаването не е повлияло за целта, за която е било прието”, посочи Алекси Стратиев.

По думите му такава е и европейската практика – по високи глоби и лишаване от право за шофиране едва след това.

Комисарят каза, че според действащия закон половината шофьори в България трябва да останат без книжки.

От опозицията обаче вече посочиха при първото четене на законопроекта, че неговата основна цел е да се съберат още пари в хазната. 

Депутатите дори се пошегуваха, че явно и Законът за движение по пътищата е сътворен от финансовия министър Симеон Дянков.


  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?