18 Април 2024 г. Четвъртък

Край на "книжката на трупчета"

2010-12-09 09:35:10

Шефът на „Пътна полиция” комисар Алекси Стратиев застана твърдо зад предлаганите промени в Закона за движение по пътищата.

Основен акцент в новите текстове е облекчаване на режима за отнемане на шофьорските книжки.

Предвижда се това да става при повторно или системно каране с бясна скорост.

Така баровците със скъпи коли, които карат бързо, вече няма за какво да се притесняват – дори да минат с 200 километра в час в центъра на София, няма да им вземат книжката. Вместо това ще плащат по-високи глоби.

Ако са превишили скоростта с 50 километра – ще се бръкнат с 350 лева, а за всеки 5 километра над 50-те – с по 50 лева върху глобата. 

Книжката няма да им бъде отнета, дори да минат втори път в центъра на София, пак с 200 километра в час – ще си платят и ще си я запазят. 

Също така – дори да направят нарушението трети път. Едва след това се счита, че въпросният състезател системно нарушава закона и книжката ще му бъде взета.

Комисар Стратиев обаче е категоричен, че увеличаването на глобите е достатъчно сурово наказание. Той припомни, че отнемането на шофьорска книжка за скорост беше прието още през 2007 година. Тогава загиналите по пътищата по тази причина били между 50-52%.

Миналата година обаче катастрофите заради скорост са стигнали 56% от останалите. 

„Тоест лишаването не е повлияло за целта, за която е било прието”, посочи Алекси Стратиев.

По думите му такава е и европейската практика – по високи глоби и лишаване от право за шофиране едва след това.

Комисарят каза, че според действащия закон половината шофьори в България трябва да останат без книжки.

От опозицията обаче вече посочиха при първото четене на законопроекта, че неговата основна цел е да се съберат още пари в хазната. 

Депутатите дори се пошегуваха, че явно и Законът за движение по пътищата е сътворен от финансовия министър Симеон Дянков.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати