19 Април 2024 г. Петък

Диагностично свързани групи ще сменят клиничните пътеки от 2012 г.

2010-12-08 17:47:55
От 2012 г. клиничните пътеки, по които сега се лекуват болните и по които Националната здравноосигурителна (НЗОК) каса плаща на лечебните заведения, ще бъдат заменени от диагностично свързани групи. Това съобщи днес здравният министър д-р Стефан Константинов, след като правителството прие неговата концепция за по-добро здравеопазване.

За пациентите това ще означава, че няма да се налага болниците да ги изписват след лечение на определено заболяване и след една седмица да ги приемат за друго или съпътстващо заболяване, обясни министърът. Лекари и пациенти отдавна се оплакват от ограниченията, които поставят клиничните и пътеки и от липсата на възможност за долекуване, каквото обикновено не е предвидено в пътеките.

За въвеждането на диогностично свързаните групи се предвижда финансиране от 3 млн. лв. за купуване на ноу-хау и софтуер, както и за обучение за прилагането им. Новият начин на финансиране на болниците от касата предвижда да се свържат базата данни на общопрактикуващите лекари, лечебните заведения, НЗОК и здравното министерство.

България ще адаптира австралийската система, обяви д-р Константинов. Според него моделът ще бъде почти изцяло копиран и ще се правят много малки корекции, за да не се допусне изкривяване заради лобистки интереси. Той уточни, че в Европейския съюз вече никой не използва клиничните пътеки като начин на финансиране на болниците.

Концепцията на  здравния министър предвижда още промяна статута на болниците от търговски на публични дружества. Министърът призна, че все още няма идея как точно ще стане това и в какви срокове, но е категоричен, че това трябва да се случи дори и да бъде обвинен в национализация на лечебните заведения.

Според Константинов задължително трябва да се запази солидарният модел на здравно осигуряване и НЗОК да остане единствената институция, която разпределя средствата от задължителното осигуряване и да се "подаде ръка" на частните здравни фондове. В България средствата са малко и затова не можем да си позволим повече от една каса, а и никой не е доказал досега, че при повече каси има по-добро качество на здравеопазването, обясни Константинов.

С новата концепция ще се въведат стимули за личните лекари да се обединяват в практики и да се разкриват кабинети на определен брой пациенти, които да приемат пациенти през нощта и в събота и неделя вместо личния лекар. Тя предвижда по-голям достъп до специалисти, което вероятно ще стане с доплащане от страна на пациента за прегледа при специалист. Това ще бъде въведено следващата година, но не от 1 януари, уточни министърът. И тази концепция предвижда намаляване броят на болниците в страната.

Повечето мерки са част от обявените идеи за реформа от Стефан Константинов в началото на октомври, когато се закле като здравен министър пред парламента. За много от предложенията той не успя да посочи конкретни срокове за изпълнение. На него ще му се наложи да въведе от началото на 2011 г. като задължителна изготвената от предишния министър Анна-Мария Борисова национална здравна карта. Тя предвижда описание на нужните за всеки район болници и брой легла, с които всъщност НЗОК ще може да подписва договори. От друга страна обаче, Константинов даде отсрочка на болниците една година да отговорят на новите изисквания за минимален брой легла и на новите стандарти, което до голяма степен обезсмисля задължителността на националната здравна карта.

Константинов обяви още, че здравното министерство ще изготви медицински стандарти и правила за поведение. "Това е различно от правилата за добра практика, които са нещо като етичен кодекс. Правилата за поведение предвиждат при каква болест какво лечение е препоръчително", уточни Константинов. Концепцията му предвижда и Закон за правата и задълженията на пациентите.

Здравният министър ще подготви и ще внесе в парламента предложение за промени в закона за здравето, които ще предвидят абсолютна забрана на пушенето на обществени места. Такава забрана беше предвидена от юли тази година, но беше отменена по инициатива на депутатите от ГЕРБ с мотива, че ще затрудни собствениците на хотели, ресторанти и кафенета в условията на криза.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати