25 Април 2024 г. Четвъртък

6 основни грешки в кухнята

2010-12-08 10:08:43
или защо възникват голяма част от хранителните натравяния.


Основна причина за хранителните натравяния са инфекциите, които по един или друг начин проникват в хранителните продукти и ги правят вредни за употреба. По различни причини лятото е сезонът, в който натравянията в следствие на употреба на развалена храна са най-чести.

Грешка №1: готвите и ядете полусурово месо и морски продукти

Тези храни са истински рай за опасните бактерии, които могат да бъдат унищожени само ако следваме строгите правила за готвене. За да сте сигурни в безопасността на месото, външната температура на бифтека и свинското по време на тяхното приготвяне трябва да достига 70 и повече градуса, на телешкото и агнешкото – над 75, а на птичето месо – над 80 градуса. При пробождане на месото с вилица то трябва да отделя само светлозлатист сок.
Рибата не трябва да залепва за вилицата и трябва да не бъде прозрачна. Скаридите се варят докато станат розови и здрави, а мидите и стридите трябва да бухнат и да помътнеят (за около 4-6 минути варене).

Грешка №2: недоварените яйца

Кокошите и другите яйца са идеална среда за развитието на причинителите на салмонела. Затова най-добре забравете за рохките яйца!
Яйцата трябва да се варят поне 5 минути, бърканите да се готвят докато изчезне прозрачния белтък, а омлетът - 7-8 минути.

Грешка №3: съхраняване на храната при стайна температура

Става дума за храната, която сте забравили да приберете в хладилника. Ако в суров вид картофите, зеленчуците и т.н. могат да се съхраняват извън доста дълго време, то след сготвянето им задължително ги поставяйте в хладилника, най-добре в съд с капак.

Грешка №4: недобре измитите плодове и зеленчуци

За да се предпазите от патогенните микроби, трябва внимателно да измивате преди ядене плодовете и зеленчуците. Това особено се отнася за кореноплодните. Земята, в която те са израснали, е средата, в която се развиват и много бактерии.

Грешка №5: консервите са направени, за да се съхраняват дълго време

Да, но само при строго определени условия: на студено, тъмно и сухо място. Изхвърлете ги, ако вече са замръзнали (през зимата на балкона), ако са с издута капачка или са се деформирали и са се покрили с ръжда.

Грешка №6: вакуумната опаковка не е гаранция за дълга годност

Кренвиршите, колбасите, месните и рибните изделия във вакуумна опаковка могат да се съхраняват в хладилника не повече от една седмица. Ако не можете да ги изядете, поставете ги във фризера. Ако опаковката е отворена, срокът на годност е не повече от 3-4 дни.(а)

 

 
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати