29 Март 2024 г. Петък

Четири триъгълника плат, а толкова бурни страсти

2010-07-05 18:06:22

Бикините стават на 64 години

 Четири триъгълничета от плат са патентовани на този ден преди 64 години в парижката служба за патентите. Става дума за банския костюм "бикини", който предизвиква истинска революция. Но и среща немалко съпротива, отбелязва DW.

Всяко начало е трудно...

Когато през юли 1946 година откритието на дизайнера Луи Реар е патентовано под номер 19431 в парижката патентна служба, никой не предполага, че в най-скоро време авангардният бански костюм, наречен "бикини", ще окупира всички плажове по Земното кълбо. Нито пък, че съблазнителният бански ще бъде многократно възпяван.

Неговият първи музикален паметник е вдигнат от Брайън Хайланд през 1960 година, когато песента "Itsy bitsy teenie weenie yеllow polka dot bikini" заема първите места в класациите и в Съединените щати, и в Европа.

Тя разказва историята на младо момиче, което се срамува да се покаже в толкова оскъдно облекло пред хората. Песента е преведена на редица езици, на френски я популяризира Джони Холидей.

Когато се раждат бикините, нито една манекенка не се съгласява да разходи миниатюрните тригълничета пред публика, та се налага Луи Реар да наеме за представянето на своето откритие в парижкия басейн "Молитор" 19-годишната стриптийзьорка Мишлин Бернардини.

Откритие с провокативно име

Самият Луи Реар е машинен инженер по професия, но наследява магазина за бельо на майка си и така навлиза и в тази материя. Като бизнесмен с нюх Реар неслучайно дава провокативно име на своето откритие - костюмът е наречен на един малък атол в Тихия океан, използван наскоро за ядрени изпитания от американците.

На езика на местните островитяни бикини означава "Страната на многото кокосови орехи", но по света името се свързва с атомните тестове.

Авангардният бански съвсем не се превръща веднага в хит на пазара. Той е нарочен от църквата в редица католически страни като Италия, Испания и Португалия, а забраната за носенето му е въведена не само там.

Но, разбира се, не всички споделят това отношение и не след дълго светът става невъобразим без бикините.Днес – 5.07. 2010 г. те навършват 64 години.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати