25 Април 2024 г. Четвъртък

Всеки седми българин готов да напусне страната

2010-12-07 22:45:50
Работодатели очакват бавен темп на растеж на пазара на труда през първото тримесечие на 2011 година. Това показва изследване на Menpower за заетостта.
19 % от работодателите очакват увеличение на служителите си. 15 % прогнозират намаление, а 65 % не очакват промяна.
Най-голямото очакване за ръст на заетостта е в Пловдив,заяви Надя Василева, управляващ директор на Menpower за България, Сърбия и Хърватска.

Василева коментира, че един на всеки 7 българи е склонен да напусне България. Българите по думите й търсят препитаниенавсякъде извън родината. Няма сила, която да ги спре да останат в България, категорична е Надя Василева.

В София работодателите очакват умерен растеж на броя на служителите през първото тримесечие на следващата година.
В Бургаски регион прогнозират песимистичен темп на наемане на служители, а прогнозите за Русенски регион по отношение наемането на кадри през следващото тримесечие са нестабилни.
Работодателите от Варненско прогнозират леко увеличениена нивата на заетост през следващото тримесечие.

Производството се очертава като един от най-благоприятно развиващите се сектори, заедно с финанси и бизнес услуги, както и търговията със стоки на едро и дребно, коментира Надя Василева.

Отрицателен растеж на заетостта прогнозират работодателите от сектор строителство, както и на ресторантьорството и хотелиерството. Работодателите от сектор „Земеделие, лов, риболов и селско стопанство" дават несигурни прогнози за наемането на служители. В публичния и социалния сектор работодателите отчитат намерения за намалена заетост през първото тримесечие на 2011 година.Нулева активност на наемане на служители се очаква вминното дело, транспорта, складове и комуникации.

Спад в заетостта отбелязват Румъния и Чехия, като очаквано спадът на заетостта в Гърция е драстичен - минус 15 %. Като цяло положителни са очакванията за България за слаб ръстна заетостта от 4 % за първите три месеца на 2011-та.

Единствената държава в Европа с очакван много добър ръст на заетостта от страна на работодателите е Турция - 27 %.

В началото на кризата, за да запазят работната сила, работодателите са ограничили допълнителните социални придобивки за служителите си. Бизнесът е намалил разходите за обучителни, транспорт и различни ваучери, медицински пакети и застраховки, отпаднали са 13-та и 14-та заплата.

От Menpower отбелязват тенденцията за изчезващи професии. Една такава професия е касиер.
На изчезване са и професии от производствения сектор. Оптимистичен остава фактът, че към момента Европа има 3 милиона свободни работни места. Според прогнозите на Men Power към 2025 година свободните позиции в Европа ще са 15 милиона.
източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати