24 Април 2024 г. Сряда

Да надхитрим грипа!

2010-12-07 17:54:00
7 съвета, които може да са ви от полза.


Има ли опасност да се заразите с грип тази есен или зима? Мнозина сигурно ще сметнат, че въпросът е почти риторичен, но всъщност единственото, което е сигурно е, че има голяма вероятност да бъдете изложени на микробите, причиняващи заболяването. Скорошен доклад сочи, че от 20 до 40% от хората най-вероятно ще имат симптоми на някакъв вид грип и в повече от половината от случаите ще има нужда от лекарска намеса. 

А дали ще се заразите или ще предадете вируса на друг, зависи до голяма степен от личните ви хигиенни навици. По-долу ви представяме 7 прости начина за здравословно поведение, които ще предпазват вас и околните от грипа.

1. Ваксинирайте се

Според експертите, засега това остава най-ефективния начин да се предпазите от болестта. “Без значение колко добре си миете ръцете, винаги ще имате нужда да дишате”, казва д-р Робърт Белш, професор по медицина и педиатрия в Университетското медицинско училище в Сейнт Луиз, щата Мисури и директор на центъра за ваксини в същия град, където се извършват клинични изпитания върху ваксина срещу новия грип. “Ако вдишате грипните аерозолни капчици (които са невидими и могат да достигнат до Вас дори от 3 метра разстояние), е напълно възможно да се заразите с грип.” 

Затова ваксините са толкова важни. Те карат тялото още в най-ранен етап да създаде имунен отговор срещу грипа още преди да сте се изложили на заразата.

Петте групи в най-висок приоритет са:
- бременните жени;
- грижещите се за бебета под 6 месечна възраст;
- здравните работници;
- здравите хора на възраст между 6 месеца и 24 години;
- хората между 25 и 64 години със скрити хронични заболявания като например сърдечна недостатъчност и астма.

2. Редовно си мийте ръцете

Това е един от най-ефективните начини да задържите надалеч грипните вируси. Дори да сте в допир с причинителя на грипа (използвайки например химикалка в офиса, по която има вируси), ако измиете ръцете си преди да си докоснете лицето, шансът микробите да достигнат до очите , носа или устата ви е минимален. А това са най-честите пътища, по които вирусът прониква в тялото. 

Изследване, проведено в Университета на Мичиган, констатира, че редовното миене на ръцете може да ограничи предаването на дихателни заболявания с над 20%.

По данни от анкета на Американския червен кръст две трети от хората споделят, че полагат повече усилия да прикриват кашлянето си и да мият ръцете си сега, след като миналият сезон бе обърнато доста внимание на заболяването заради свинския грип. Солиден брой, наистина, но все пак е далеч от 100%. Ключът е в това да превърнем миенето на ръцете в навик. Мийте ги със сапун и вода (или като използвате препарат за почистване и дезинфекция на алкохолна основа) винаги преди да се храните, след като сте били на места с много хора (като търговски център например), или ако сте били в близост до някого, който е кихал или кашлял.

3. Взимайте насериозно грипните симптоми

Повечето хора могат да устоят на грипа успешно. Но има и изключения. Около 70% от хоспитализираните поради свински грип, още преди това са страдали от друго заболяване – предпоставка за по-лесно заразяване. Например: астмата засяга приблизително 8% от хората, но 32% от тези, хоспитализирани заради грип, са страдали от астма и предишната пролет. 

Бременните жени са до 4 пъти по-предразположени да заболеят от грип. Хората с хронични заболявания – най-вече диабет или сърдечна, белодробна или чернодробна недостатъчност – също са изложени на повишен риск от усложнения.

Ако попадате в някоя от тези категории, наблюдавайте се особено внимателно за симптоми (най-често треска, възпалено гърло, кашлица, хрема, кихане, мускулни болки, лесна умора, в някои случаи – диария, главоболие и схващане на врата) и се обадете незабавно на своя лекар, ако се почувствате зле. 

Ако подозирате, че сте били изложени на грипен вирус, също е добре да се обадите веднага на личния си лекар. Той може да прецени и да ви изпише превантивно антивирусен препарат. Този тип тип лекарствени средства, които спират възпроизвеждането на грипния вирус, могат да бъдат от 70 до 90% ефективни за превенция от грипа – най-вече ако приемът им започне до 24 часа след първите симптоми.

И все пак - не изисквайте да ви бъдат непременно предписани превантивно антивирусни медикаменти - особено ако не попадате в група с висок риск от заразяване. Ако започнат да бъдат твърде широко прилагани, може да се развие резистентност към тях. 

За всички останали – повечето лекари не биха ви изписали антивирусни средства, докато не проявите грипни симптоми, а може би дори и след това. Ако случаят ви е лек, нямате нужда да ги приемате - ще се възстановите почти толкова бързо и без тях.

4. Научете децата си да се мият добре

Не е изненадващо, че децата в училище са един от основните приносители на заразата и от свински грип. Според скорошно изследване на списание Science, именно учениците са причина за повечето предавания на вируса, като най-вероятните жертви, разбира се, са техните родители. Изчислено е, че ако едно дете прихване грипа, около 40 до 50% от неговото семейство е вероятно да развие клинични симптоми на заболяването.

Една от причините е, че децата не мият достатъчно често ръцете си. Например, само 50% от учениците в прогимназията и гимназията твърдят, че мият ръцете си след като са използвали тоалетната, камо ли пък преди да седнат да се хранят или след като са споделяли общи училищни консумативи с приятели. Не е нужно да превърнете децата си в невротици, но настоявайки за важността на миенето на ръцете, може да предпазите цялото си семейство.

Научете ги да измиват ръцете си със сапун и вода след използване на тоалетната, след кихане или кашляне и преди всяко ядене. Сложете им мокри кърпички на алкохолна основа в раниците например - това е добър заместител, ако не могат в момента да отидат до мивката. Ако децата правят групов проект и ползват общи материали, кажете им да се измият след това. И накрая – покажете им правилния начин за кихане – в носна кърпичка (в най-добрия случай) или в ръкава си – но не и в ръката.

5. Не си гризете ноктите

Ако го правите, на практика каните всеки вирус да ви зарази. Без значение колко сте стриктни относно миенето на ръцете. Тук идва мястото на правилото за избягване на ненужното докосване на лицето. Търкането на очите или хапането на кожичките около ноктите увеличава вероятността от зараза. Правейки това, Вие улеснявате маршрута на микробите до устата или носа, откъдето те могат лесно да проникнат в организма.

6. Пазете пространството около себе си чисто

Кога е бил последният път, когато сте избърсали бюрото си или сте дезинфекцирали мобилния си телефон? Може би не си спомняте. А над 40% от работещите в офис споделят, че рядко или никога не дезинфекцират бюрата си, показват резултатите от ново проучване. В същото време две трети от хората потвърждават, че обядват на бюрото си веднъж или два пъти седмично. 

Ако не почиствате местата, където микробите успешно се крият, шансът те да навлязат в организма сериозно се покачва. Препоръчително е да използвате дезинфекциращ спрей или мокри кърпички със спирт – особено ако сте обядвали на бюрото си.

7. Водете здравословен живот като цяло

Последното парче от пъзела как да се предпазим от свинския грип: убедете се, че имунната ви система работи “на пълни обороти”. Специалистите още се опитват да определят кой от здравословните навици по какъв начин укрепва имунитета, но е ясно, че става дума за усвояване и избягване на определено поведение. 

Един от положителните навици е съня. Скорошно изследване показва, че 8 часа сън на вечер намаляват с 30% вероятността от настинка – доказателство, че сънят играе важна роля в укрепването на имунитета. 

Добре балансирана диета, богата на хранителни вещества, също ще помогне да подсилите имунната си система. 

И избягвайте нездравословните навици като пушене или поддаване на стреса, които доказано понижават имунитета.(а)

 

 
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати