28 Март 2024 г. Четвъртък

Интернет адресите свършват през януари догодина

2010-12-07 16:22:17

От години се говори как интернт адресите в сегашното уеб пространство някой ден ще се окажат изчерпани. Е, ето че дойде времето за това – те ще свършат само след месец, в началото на следващата година

Резервът на наличните адреси в Интернет, които се използват по света, ще бъде изчерпан през януари, предупредиха експерти.

Интернет адресите се разпределят от "Интернет корпорация за имена и адреси" (ICANN), която ги предоставя на регионални организации по целия свят, допълва technews.bg.

"Наличният пул от централни адреси ще бъде изчерпан през януари", заяви Ернесто Майо, директор комуникации на Секретариата за интернет адреси за Латинска Америка и Карибския басейн.

"Тази седмица са използвани четири блока от интернет адреси, - обяснява Майо. - Останали са само пет и е взето решение, че те ще бъдат разпределени за всяка от петте регионални организации-регистри".

Все пак Майо казва, че ситуацията "не е сериозна", защото нов интернет протокол ще позволи генериране на милиарди нови интернет адреси.

Използваният в момента интернет протокол версия 4 (IPv4) управлява около четири милиарда адреси и той вече е достигнал лимита си.

Но новият интернет протокол, наречен IPv6, ще даде възможност да се регистрират и обслужват милиарди нови адреси.

Протоколът IPv6 поддържа 128-битова адресация, за разлика от 32-битовия IPv4. Адресното пространство на новия интернет протокол възлиза на 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456 IP-адреса, докато това на IPv4 е само 4,3 млрд.

Повечето потребители изобщо няма да усетят някаква разлика по време на прехода. Интернетдоставчиците обаче трябва да побързат с промяната.

Специалистите очакват IPv4 и IPv6 мрежите да съществуват паралелно в продължение на няколко години. Най-голямата трудност на прехода изглежда е да се преработят приложенията за IPv4 за работа на IPv6 мрежи, а не проблемите с пускането на IPv6 мрежи.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати