19 Април 2024 г. Петък

WikiLeaks: САЩ опитали да спрат сделка на "Арсенал" с Йемен

2010-12-07 12:53:23
През януари тази година американското посолство в София е предупредило българското правителство да не одобрява сделка за доставка от завод "Арсенал" за Йемен на 30 000 автомата калашников, 100 000 заряда с мощен експлозив, гранатомети и муниции. Предполага се, че операцията е била финансирана от Обединените арабски емирства.

Това се твърди в един от поредните документи на Държавния департамент на САЩ, публикувани тази нощ от интернет сайта WikiLeaks и цитирани от лондонския в."Гардиън".

От документа се разбира, че американското предупреждение не успяло да спре сделката за около 55 млн. долара, защото правителствената комисия решила въпреки всичко тя да бъде реализирана. Името на фирмата доставчик е заличено.

Притесненията на американците били, че в Йемен оръжията може да попаднат на черния пазар, от който се снабдяват местните клетки на "Ал Кайда" и дори групировката "Хамас", воюваща от Ливан срещу Израел.

За да отговорят на тези притеснения, българските власти намалили с 25% обема на сделката, предоставили подробна информация със серийни номера и партиди на оръжието и обещали при всяка от започналите на 5 януари доставки в Йемен да присъства български дипломатически представител.

Друг случай, свързан с България и цитиран в дипломатическата кореспонденция, е от 2008 г., когато тогавашният държавен секретар Кондолиза Райс наредила на дипломатите си в Армения да протестират срещу оръжие, идващо от България, използвано в смъртоносни нападения срещу войските на САЩ в Ирак. Посолството в Ереван дори заплашило със санкции.

Арменският военен министър лично уредил доставката на 100 български противотанкови гранатомета РПГ-22 и картечници за Иран. Почти 10% от тях се оказали в ръцете на шиитските милиции в Ирак и са използвани през 2008 г. за нападения срещу американците там.

В статията се разказва още за усилията на американските дипломати в Източна Европа да спрат потока от оръжие, изнасяно от легални или съмнителни търговци към места с високо напрежение като Близкия изток.

Намеса се е наложила в над 10 случая от Украйна, България, Армения и Китай към получатели с Иран, Ирак, Йемен и Южен Судан.

Един от подробно описаните случаи е на износ през декември 2009 г. за 100 милиона долара на снаряди за едрокалибрена артилерия, снайпери, противотанкови оръдия и гаубици от базирана в Кипър фирма на сръбския оръжеен търговец Слободан Тешич.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати