9 Май 2024 г. Четвъртък

Няколко алтернативни начина да прекараш Коледа

2010-12-07 12:37:36
Много от нас ще се бъдат обсипани с вниманието и обожанието на близки и приятели по време на празниците. Други обаче нямат късмета, времето или желанието да прекарат Коледа със семейството, в резултат на което ще останат сами на празника или просто ще се уморят да се преструват, че могат да издържат цял ден с хората около себе си, объждайки бъдещето си или водейки традиционни семейни спорове.

Освен всичко това, коледните празници могат да бъдат доста стресиращи. Независимо поради какви причини сте избрали нетрадиционен начин да прекарате Коледа, ето няколко алтернативни варианта:

1. Направете си филмов маратон. Около Коледа излизат страшно много филми и можете да прекарате няколко часа в кинозалата, ако не държите цял ден да стоите затворени вкъщи, тъпчейки се с коледни вкусотии. Или пък поканете в дома си приятели, които също се чудят как да се измъкнат от семейния коледен капан, и си организирайте домашен филмов маратон.

2. Станете доброволец. Какъв по-подходящ момент от Коледа да отделите от времето си за хората, които най-много се нуждаят от топлота и внимание? Посетете приют или болница и докато пеете или четете на глас, или пожелавате „Весела Коледа” с лакомство в ръка, наистина ще почувствате духа и символичното значение на празника. 

3. Посетете близки и приятели. Ако се чувствате задължени на всяка цена да прекарате Коледа със семейството си, по-добре отделете по-малко време за него, отколкото се очаква, а междувременно се разнообразете с повече посещения при познати. Можете тази година да превърнете обичайните едно-две гостувания в пет – прекарайте по половин час на всяко място, което сте си набелязали, и няма да се чувствате нито прекалено напрегнати, нито пък отегчени. 

4. Не си разменайте подаръци. Стресирани сте от усилията да откриете перфектните подаръци за всички близки, които да не ви оставят на червено през следващите месеци? Тогава просто си го спестете – Коледа е за споделяне на прекрасни моменти и уютна атмосфера, а не за истерични изблици в резултат на грандиозното празнично пазаруване.

5. Сгответе нетрадиционно празнично ястие. Когато по правило ядете една и съща храна всяка Коледа, това може да ви омръзне. Защо този път не внесете малко разнообразие в менюто? Направете си мексиканска фиеста или дори си поръчайте китайска храна, стига това да ви спести цял ден приготвяне на така познатите ястия. 

6. Занимавайте се с хобито си. Може би тази Коледа нямате голямо желание да се социализирате. В такъв случай прекарайте свободното си време, практикувайки любимото си хоби, позабравено напоследък. Ако това е фотография, излезте и уловете празничните моменти, ако рисувате, създайте нова вдъхновяваща творба, ако правите макети – вадете лепилото и боите и се захващайте за работа! Крайният резултат ще ви донесе чувство за добре свършена работа, оставяйки ви по-малко време да се потопите в странното си настроение.   

7. Повозете се. Вземете любимите си CD-та с коледна музика и поемете на собствено празнично пътешествие с кола. Не е необходимо да имате конкретна дестинация – трябват ви само пари за гориво, за да не оставяте резервоара празен, и свежо настроение, за да се вдъхновите от това спонтанно решение. 

8. Планирайте бъдещето си. Ако през годината не сте постигнали нищо от това, което сте искали, няма проблем. Имали сте и своите прекрасни моменти, нали? Използвайте възможността да си съставите подробен план как ще постигнете целите си през следващата година, а защо не и в по-далечно бъдеще? Уверете се, че идеите ви са изложени ясно и достъпно, за да можете да се придържате към плана безпроблемно, и ще се почувствате мотивирани. 

9. Почистете. Все още настоявате на своята отшелническа Коледа, откъснати от целия християнски свят? Тогава можете поне да започнете новата година с лъснат до съвършенство дом. 

Ако имате този шанс, не се страхувайте да експериментирате с нови начини за прекарване на празника. Важното е да се насладите на всеки миг, независимо какви са плановете ви за тази Коледа.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати