26 Април 2024 г. Петък

Без наказания за лакомите депутати

2010-12-06 14:33:09

Парламентарната етична комисия е безсилна да вземе решение за наказание на 16-те депутати, хукнали за скъпи телефони в работно време. 

Това заяви председателят на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Валентин Николов. 

В четвъртък на заседанието на комисията, свикано от председателя на НС Цецка Цачева, ще бъдат изслушани провинилите се избраници, присъствали на „събитието“. 

"Етичната комисия ще излезе със становище и препоръка, но е безсилна да вземе решение за наказанието за депутатите", коментира Валентин Николов пред "Фокус". 

По силата на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание единствено председателят на парламента има право да им наложи парична санкция заради отсъствието им от заседанието на НС.

В парламентарния правилник има текст, който забранява депутатите да получават подаръци, по-скъпи от една пета от заплатата си, но няма нито указана санкция, нито кой я налага.

Затова в момента комисията може най-много да порицае публично изкушените народни представители.

Николов подчерта, че от един месец етичната комисия подготвя промени в правилника на парламента.

В четвъртък промените ще бъдат подложени на гласуване в комисия, след което ще бъдат включени в дневния за ред за гласуване в пленарната зала.

Според Николов НС трябва да приеме поправките, за да има комисията лостове и механизми да си върши работата.

Предлаганите поправки предвиждат по-сериозни санкции за подобно поведение – една месечна заплата и отстраняване от комисия за една година.

"Тези промени, които ние предлагаме, сме ги дали на всички парламентарни групи още преди един месец, много преди този случай, за обсъждане, за допълнение, за предложения.

Но за съжаление досега нито една парламентарна група не ни е пратила някакви предложения. Всеки би трябвало да подкрепи промените. Всеки дава сигнали в нашата комисия за подобни поведения, в крайна сметка не може да се получи нищо", коментира Николов абсурдната ситуация.

Още с изказването на Бойко Борисов по повод скандала стана ясно, че най-вероятно на депутатите ще им се размине.

"Аз се срамувам от тяхното поведение. На всички съм им го предал, надявам се това повече да не се повтори", коментира тогава премиерът.

Провинилите се ГЕРбаджии ще се обясняват и пред Изпълкома на партията защо предпочетоха  да присъстват на представяне на скъпи телефони и да получат като подарък един от тях пред работата си в НС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати