24 Април 2024 г. Сряда

Вкалинчихме се, Бойко, махай вече министри!

2010-12-06 14:32:01
Лидерът на ДСБ Иван Костов, който доскоро твърдеше, че не може да се меси в кадровата политика на премиера Бойко Борисов, днес поиска да бъдат сменени близо половината му министри. 

Причината е, че единственото, което правителството на ГЕРБ произвеждало, било само скандали. Толкова много, че и от ДСБ вече трудно се ориентирали в изработването на политическа позиция по тях.

Но Командира измисли име на ситуацията – „Вкалинчихме се”. Само през последната седмица управлението произвело 19 големи скандала, според статистиката на тъмносините.

„Последният ход на министър-председателя наистина е да направи радикална промяна в кабинета, за да покаже, че това, което се случва, не се дължи на лошо лидерство. Не на невъзможност да зададе дневен ред на страната, а се дължи на лоши изпълнители, които опорочават зададения от него дневен ред и го превръщат в скандали”, хвърли ръкавицата Костов. 

На въпрос кой трябва да си ходи, Командира започна да изброява конкретни имена и политики. 

„Ами, много трябва да си ходят. Вежди Рашидов трябва да си ходи заради скандала с Мишел Бонев и изобщо заради политиката срещу българската култура и кино. Трябва да си ходи и областният управител на Пловдив, който инструктира хората как да подправят изборни резултати. Трябва да си ходи и транспортният министър, защото как може да се сблъскат два кораба пред Емине. Това не може да е само по вина на капитаните”. 

Костов отново повтори, че трябва да си ходи министърът на културата, но явно атакувайки вече образователния Сергей Игнатов заради всички проблеми с „висшите училища и БАН”. 

Другият отстрелян министър, ако Командира беше на власт, щеше да е земеделският Мирослав Найденов, защото е предложил „това момиче с година и половина стаж да оглави най-крупната банка, наречена фонд „Земеделие”. Тази – Калинка”. 

Тук Костов се спря и попита дали да продължава. След като получи насърчение от журналистите, го направи.

„Трябва да си ходи новият министър на здравеопазването, защото това, което се случва в Горна Оряховица – това е пълна парализа на институциите, които са отговорни за здравето на хората”. 

И още „какво е това здравеопазване, в което министърът на вътрешните работи решава кой случай какъв е. Това е пълна парализа”. 

Тук Иван Костов пак попита дали да продължава и отново продължи с атака към социалния министър 

„Коледна добавка няма да получат българските пенсионери. Защо толкова пристрастно го казвам, защото е въведено от нас. 13 години никой не посегна на това нещо”. 

След това Командира подхвана пътищата – проблемите с калта по Южната дъга на околовръстното и пътя за Гърция. „Къде е министърът на регионалното развитие и благоустройството, къде е министърът на транспорта?”, добави още двама в списъка Костов.

„Ако иска нещо да направи и ако иска да покаже, че не се дължи на липсата на лидерство – радикални промени в кабинета, защото за тази седмица тези са се орезилили. Другата седмица – други”, допълни Иван Костов. 

Според него е въведена „тоталитарната практика” всички да бъдат оплювани. „И отгоре кой е добрият”, зададе реторичен въпрос Командира. „Това не е държава, това наистина е хаос”, каза той. 

Лидерът на ДСБ тъкмо се беше ориентирал към приключване, когато го попитаха дали вътрешният министър Цветан Цветанов е по-малко виновен от останалите. Костов се върна още седмица назад – обвиненията на Цветанов към бившия главен прокурор, които не довели до нищо. 

„Може ли така да говори един министър? Може ли така да се принизява институцията? Това е отчаян милиционерски натиск. Отчаян, вече наистина съвсем отчаян”. 

Така, в критиката си по конкретни ресори и в отговор на въпроса „кой да си ходи”, Костов засегна 8 министри и един областен управител, а всички министри в кабинета Борисов са 17. 

Въпреки това – тъмносините все още твърдят, че не са опозиция на ГЕРБ, но щели да станат, ако управляващите реализират „предателския” проект АЕЦ „Белене”.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати