25 Април 2024 г. Четвъртък

Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера?

2010-12-06 10:55:51

Общинският съвет в Горна Оряховица ще решава дали да уволни директора на болницата в града Миролюб Кожухаров.

Очаква се и прокуратурата да повдигне обвинения срещу четиримата лекари, които преди седмица бяха арестувани по подозрение за умишлено убийство на новородено, а по-късно бяха освободени.

На 28 ноември 17-годишната Боряна е приета в болницата и ражда бебе, за което лекарите съобщават, че е мъртвородено.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов беше изслушан от депутатите за скандалния случай с шумните арести на четиримата лекари, които се обявиха срещу полицейския тормоз и бяха подкрепени от лекарската гилдия. 

Заради обществения натиск прокуратурата във Велико Търново разсекрети записи от специални разузнавателни средства, които показват, че новороденото е било живо 24 часа след раждането.  

„Нека да престанем да говорим за раждане, защото си има медицински критерии, по които една бременност се води като раждане или като абортен плод. Това е важно, защото в публичното пространство не престава да се говори за раждане“, коментира пред БНТ д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) .

Според него, ако раждането е било станало в специализирана клиника и детето веднага бъде поето от специалисти и бъде приложена цялата терапевтична гама от лекарства, е могло да бъде спасено. Това е възможно в Северна България само в университетската болница в Плевен и във Варна, подчерта Ленков.

„Не са "спали" лекарите. Ето връзката с делегираните бюджети, които се отпускат на една болница от ръководството на НЗОК, ето резултата“, категоричен бе Ленков. 

„Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера, кой нормален човек би направил това“, попита главният секретар на БЛС.

„Господин министърът на вътрешните работи ще си подаде ли оставката за уронване на престижа на българските лекари и конкретно на тези лекари от Горна Оряховица, ако се окаже, че не са могли да направят нищо повече“, попита още Ленков. 

„Могло ли е тези хора да бъдат извикани с документи, където да им бъдат предявени обвиненията, или трябваше да нахлуват БОП-аджии посред бял ден с оръжие, сякаш става дума за организирана въоръжена престъпна група. 

Защо тези лекари трябваше да бъдат задържани за 72 часа, като че ли са някакви убийци“, коментира докторът и допълни, че това са уважавани граждани на цял град.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати