25 Април 2024 г. Четвъртък

Липсващото "ядрено" поколение

2010-12-06 10:43:18
На равен нисък остров на запад от финландския бряг скоро ще заработи първата атомна електроцентрала (АЕЦ), построена в Западна Европа след 1986 г.

В момента в света 15 държави строят 63 АЕЦ, показват данните на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Още над 65 държави, които отскоро използват технологията, чакат съвети в тънкостите на атомната енергетика.
Над 4000 строители и инженери работят по проекта "Олкилуото-3", чиято турбина се намира в помещение, способно да побере два самолета Boeing-747 един върху друг, а самата централа е така проектирана, че да издържи удар на самолет. Пускът й закъснява вече четири години, но догодина тя трябва да заработи.

При обиколката в скъпоструващия, отдавна надхвърлил планираните първоначално 3 млрд. евро, прави впечатление важна подробност – много от инженерите и експертите са в края на 50-те или началото на 60-те години. Някои са в началото на 30-те и много малко са в междинната възраст, отбелязва в свой репортаж агенция "Ройтерс".

"Дупка" в поколенията

атомни експерти, съществува не само във Финландия, но напрактика във всички развити държави.

Още през 2008 г. експертът на консултантската компания Cap Genemi Колет Люинър обърна внимание на застаряващата работна ръка сред специалистите по ядрена енергетика и предупреди, че не може да се осъществи ренесанс на ядрената енергетика без необходимите кадри.

Финландия, както много други ядрени държави, смята, че атомната енергия е от решаващо значение за бъдещия й просперитет. АЕЦ "Олкилуото-3" е най-голямата инвестиция в историята на финландската индустрия.

До 2020 г. политиците в Хелзинги планират АЕЦ да произвеждат повече от една трета от електричеството на страната, намалявайки по този начин вредните емисии и енергийната си зависимост от Русия.

Причината за недостига на специалисти е свързана с две тежки аварии - в САЩ с АЕЦ "Три майл айлънд" през 1979 г. и в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г.
В момента в света 15 държави строят 63 АЕЦ, показват данните на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Още над 65 държави, които отскоро използват технологията, чакат съвети в тънкостите на атомната енергетика.

Парализата


Причината за недостига на специалисти е свързана с две тежки аварии - в САЩ с АЕЦ "Три майл айлънд" през 1979 г. и в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г.

Преди тях двете ерата на атомната енергия настъпваше с пълна скорост. От началото на 40-те до края на 60-те университетите бълваха специалисти.

Хора като Еса Манола, който е завършил висше образование в края на 60-те години и сега отговаря за безопасността в Олкилоуто, чиито първи два реактора бяха пуснати съответно през 1979 г. и 1982 г. Подобно на близо 40% от персонала Манола, който е на 62 години, е превалил петдесетте.

След двете тежки аварии с АЕЦ съответно в САЩ и Украйна западните държави замразиха проектите си и дори започнаха да се отказват от атомната енергия. Студентите се насочиха към други, смятани тогава за по-перспективни специалности. "Ядрените централи не осигуряваха постоянно търсене [на специалисти] на пазара и хората престанаха да виждат перспективи за тяхната кариера", разказва Янко Янев от МААЕ.

Така изглеждат турбините на първата АЕЦ, която ще бъде пусната в Западна Европа след 1986 г. Новият реактор ще произвежда по 1600 мегавата електричество


Състоянието продължи повече от десетилетие и предизвика феномена, наречен от финландския главен инженер в Йорма Ауерела, на 51 години "загубеното поколение".

Сребърното цунами

Подобно е положението в много други развити държави.

Френската ютилити компания EdF твърди, че близо половината от служителите в отдела по ядрена енергетика ще се пенсионират до 2015 г. Средната възраст на служителите й в този отдел е 43-44 години.

В САЩ максималната възраст за служителите в ядрения сектор е 48-52 години, докато британските специалисти очакват две трети от мениджърите в сектора да се пенсионират до 2025 г.

По света 250 000 души са заети в ядрената индустрия.
Голяма част от първото поколение специалисти т.нар. сребърно цунами вече са пенсионирани или ще го направят в следващите няколко години, отнасяйки със себе си уменията и знанието за сложните, скъпоструващи проекти и то в момент, когато се извършва ренесанс на атомната енергетика.

Не става дума само за инженери, а за целия сектор - от работници в урановите мини до експерти по обработването на отпадъците. "Мои колеги обикалят Флорида в търсене на хора, от които да получат знание, преди да умрат", разказва пред "Ройтерс" Питър Уагит, консултант по производството на уран в МААЕ. "Повечето от експертите в уранодобива надхвърлят петдесетте или са над 70 години."

Спадът в цените на урана в края на 80-те години на миналия век и зле построените мини създадоха лош имидж, който отблъсква младите хора. но сега уранът струва около 60 долара на либра тоест четири пъти повече, отколкото през 90-те. Над 500 компании работят в този сектор и според прогнози на МААЕ до 2015 г. ще бъдат отворени още поне 30 нови мини. За тях няма да достига работна ръка, убеден е Уагит.

Международната агенция за атомна енергия изчислява, че в момента 15 държави по света строят 63 АЕЦ. Всички те ще се сблъскат с един и същи проблем - дефицит на 30-40-годишни мениджъри.


В търсене на решение

За да реши проблема, Финландия подготвя проект как да накара повече млади хора да учат атомна енергетика. До 2020 г. страната планира да построи нови големи мощности в Олкилуото. Дотогава Финландия трябва да намери начин как "да произвежда" най-малко по сто специалиста на година. В момента тя "произвежда" едва 20-30. Това е далеч по-добре от 12-те финландски специалисти, завършили  ядрена енергетика през 2000 г.

"Проблемът е, че навсякъде младото поколение намалява. Всички специалности се състезават за млади таланти, включително икономика и право, а инженерните специалности вече не са така модерни, както са били преди", отбелязва главният инженер Аурела, натоварен с изготвяне на стратегията на Финландия за възвръщане на интереса на младите хора към атомната енергетика.

Всички специалности се състезават за млади таланти, включително икономика и право, а инженерните специалности вече не са така модерни, както са били преди
За целта на първо време ще трябва да се промени отношението към тази индустрия, което ще отнеме време. Неотдавнашно проучване на "Галъп" установи, че почти една трета от младите финландци подкрепят ядрената енергия. Това е най-високият дял, откакто започна да се прави проучването през 1982 г. Десет на сто са против АЕЦ, а останалите не изразяват мнение.

Правителствата на някои страни насочиха вниманието си към конкретни социални групи - студентите от женски пол и малцинствата. Във Великобритания, чието правителство планира да построи през следващото десетилетие осем нови АЕЦ, които да сменят остарелите мощности, властите прилагат инициативи за младите хора, готови да изучават специалността.

Източната заплаха

Каквито и усилия да прилагат страните, нещата може да загрубеят, отбелязва "Ройтерс". Някои представители от бранша се опасяват, че Китай и Индия, които бързо разширяват своите ядрени програми, ще започнат да "поглъщат" младите специалисти от Европа и Северна Америка.

Китай и Индия може да започнат да "поглъщат" младите специалисти от Европа и Северна Америка
Над две трети от новите мощности, които в момента се изграждат, са в Азия - основно в Китай. Страната строи 20 реактора и има планове за още 40. По оценки на МААЕ Китай ще се нуждае от 1200 ядрени инженери и технолози на година.

Острата конкуренция за специалисти може да принуди някои компании в развитите страни да отложат пенсионирането на своите кадри. "Промишлеността не може да разчита само на млади специалисти, Ще отнеме твърде много време, докато те се обучат. Първоначалното образование трае четири-пет години, но след това те трябва да се обучават известно време вътре в компаниите", твърди Люинър.

Френският опит
Франция е страната в западния свят, която полагаше най-много усилия, за да съхрани своята атомна енергетиката. Тя започна програмата си през 60-те години и в момента над 75% от електричеството си произвежда в АЕЦ. Френските компании бясно се състезаваха за нови кадри през последните пет години и сега те много по-малко се притесняват от недостиг на специалисти, отколкото през 2005 г. Оттогава, например, Areva е наела 53 000 служители. Напоследък тя забави темпото на назначенията от една страна заради кризата, а от друга, защото е добре подсигурена със специалисти. Френските университети също не отстъпиха позиции, а потърсиха нови възможности. Някои от тях въведоха курсове на английски език, за да привлекат желаещи да правят международна кариера или чужденци.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати