Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 28
Начало arrow Политика arrow Избрали Калина Илиева измежду 845 кандидата

Избрали Калина Илиева измежду 845 кандидата

  Print E-mail
2010-12-06 10:17:38
източник: actualno.com

В края на 2007 г. се обяви конкурс за назначаването на младши експерти и експерти, които да бъдат обучени по програма „САПАРД", обясни в предаването „Здравей, България" бившият директор на Държавен фонд „Земеделие" Димитър Тадаръков. 

"Около 845 души си подадоха молбите. От тях 420-430 души бяха одобрени при първото сито и Калина Илиева беше между одобрените. Бях пуснал заповед, както при всички конкурси, за комисия начело със заместник-изпълнителен директор и директор „Човешки ресурси", който е проверил документите. Тя е класирана сред първите 40, тъй като беше сред онези 5-6 души, завършили в чужбина, а ние търсим такива хора. Имала е бележка за легализиране на документите", каза Тадаръков. Той обясни, че за назначаването изпитът протича в 3 части - за владеене на език (писмено и устно), компютърна грамотност и изпит пред комисия по програмата „САПАРД" и програмата за развитието селските райони.

„При мен имаше 3 подписа на всичко това, което е минало. Доколкото си спомням, тя отговаряше на ниво „младши експерт" и като такава бе назначена. За това ниво не трябва да си подготвен изцяло за темата. След това с другите младши експерти посещаваха курсове и семинари в различни български градове", обясни той, предаде КРОСС.

Докато бях там, цялата комуникация с ОЛАФ, МВР, прокуратура минаваше през мен, твърди Тадаръков. „Винаги в България трябваше да има писмена информация за какво информираме Европа. За вътрешни нарушения без злоупотреби не сме ги пращали в Европа, решавахме си ги тук", посочи той. Бившият изпълнителен директор на фонда отрече някой да му се е обаждал по телефона и да ходатайства за Калина Илиева. „Аз не бях партиен кадър, отидох там като професионалист", обоснова се той.

Отваряйки закона и устава на ДФ „Земеделие", ще видите, че кандидатурата за директор трябва да отиде до премиера и той да подпише, обясни Тадаръков. „След това трябва да бъде одобрен от Управителния съвет, в който има 5 министри, включително този на земеделието. Всички те са гласували за това. Предложението е на министъра, на председателя на Управителния съвет. Препоръчително е кандидатът да има професионални качества, да ползва чужди езици, да е в системата. Върнете се обаче назад 10 г. и ще видите, че няма човек със стаж 1,5 години да е управлявал фонда", посочи той.

Според него Калина Илиева е била назначена за секретарка или помощничка на бившия заместник-министър Костадин Паликарски, като през тях е минавала връзката с ОЛАФ.

Тадаръков не може да разбере защо президентът, премиерът стигнаха дотам да приемат началник на отдел в ОЛАФ като покойния Франц-Херман Брюнер. „И сега неговият заместник също беше приет най-напред от Борисов", припомни той.

Фонд „Земеделие" управлява повече средства, отколкото всички 7 оперативни програми, отбеляза бившият му изпълнителен директор. Според него този, който е предложил Калина Илиева за поста, трябва да поеме политическата отговорност.

Надявам, се, че няма да има спрени проекти, каза още Тадаръков. „Няма нарушение на закона при назначаването й. Но тя спря парите по едни програми, които в момента бенефициентите си търсят чрез съда. Първите 25 дела в Страсбург, доколкото знам, вече са спечелени и всичко това е на гърба на българския данъкоплатец", завърши Тадаръков.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?