16 Април 2024 г. Вторник

Вестниците от 6 декември

2010-12-06 10:01:16

Парите, които превеждат емигрантите на роднините си у нас, не само не намаляват, а постоянно се увеличават, сочат най-новите публикувани данни на БНБ - за периода януари - септември 2010 г., е водещата новина за Сега. Паричните преводи на българите, живеещи постоянно зад граница, възлизат на 548 млн. евро, или близо 1.1 млрд. лв. към края на 9-месечието. Това е с 25 млн. лв. повече от същия период на м.г., съобщи на семинар шефката на отдел "Платежен баланс и външен дълг" в централната банка Лиляна Ел Хаддад. Семействата на работещите в чужбина получават от тях средно по около 120 млн. лв. всеки месец. Ако тенденцията се запази, за цялата 2010 г. от българите зад граница у нас ще влязат рекордните 1.4 млрд. Лева, допълва вестникът.

За година и половина офертите зад граница за продажба на апетитни бизнес активи у нас са се удвоили. Това показва справка на онлайн страницата на в. „Файненшъл таймс“ в категорията Businesses for sale, информира Класа. През май 2009 г. се продаваха едва 73 бизнеса и компании с адрес в България, през февруари същата година едва 60. Днес техният брой е 147. “Сайтът прелива от предложения за недвижими имоти, парцели земя или обекти, свързани с туризма. Има и такива, които вече две години чакат своя купувач. Такъв е случаят с 4-звезден луксозен хотел на първа линия в курорта Слънчев бряг нацена от 35.2 млн. долара”, разказва изданието.

Стандарт предлага застраховка "Живот" да стане задължителна при получаване на кредити без обезпечение. “Факт е, че хиляди българи връщат пари, оставени им в наследство от техни роднини. Ако вашата баба например е взела 3 бона, които трябва да изплати за 5 години, то в края на периода тя ще върне 6480 лева. Но при смърт борчът ще тежи на преките й наследници. Ако те своевременно не започнат да погасяват, ще бъдат натоварени с допълнителни наказателни лихви. Може да се стигне дори до съд и конфискация на имуществото”, обяснява вестникът.

Три деца и четирима мъже бяха спасени живи и здрави от водния капан в пещера Духлата към 20,30 ч днес, съобщава Труд. Групата пещерняци влязла под земята в петък по същото време. Но хората не могли да се върнат заради високите нива на подземните реки. “В събота край пернишкото село Боснек започна най-голямата спасителна акция от пещера у нас. Половин час преди спасяването на децата на място пристигна и премиерът Бойко Борисов”, разказва изданието. "Когато виждаш смъртта в очите, разбираш, че има и по-важни неща от пещери, вода, храна и всичко останало. Това е семейството. Не ме беше страх за самата мен, а за родителите ми. Чудех се дали плачат за мен. Исках да им кажа, че съм жива и здрава и мисля за тях", били първите думи на 15-годишната Марина Монева от Сопот, излизайки на повърхността.

Пороен дъжд, продължил повече от денонощие, потопи много селища, пътища и жп линии и предизвика разрушения в югозападната част на страната, а поне 8 души са в неизвестност, допълва Дневник. Най-малко седмица ще е прекъснат международният път Е-79 към Гърция. Внезапно придошлите в неделя рано сутринта води на река Струма в Кресненското дефиле отнесоха половината от пътя.

Джеймс Уорлик се гордее с фитнеса си, а хора като мен с библиотеката си. Това коментира депутатът от БСП Румен Петков по повод предстоящ му телевизионен дуел с дипломата, пише 24 часа. Петков внимателно се запознал със спортните занимания на Уорлик в съботния брой на вестника и установил, че двамата имат "различни ценностни системи". Тази сутрин по ТВ 7 в рубриката "Гореща точка" водещият Николай Бареков е поканил за гост американския посланик Джеймс Уорлик. По това време в директна връзка разговорът ще слуша Петков и ще може да коментира. Депутатът и посланикът от две седмици са в обтегнати отношения, след като посолството отне визата на ексминистъра за САЩ. Причината, според Уорлик, била криминално разследване, припомня изданието.

Бившият военен министър Николай Цонев може да се окаже с още едно дело, научил Сега от магистрати. Военната прокуратура в София проверява дали длъжностни лица от МО са нарушили задълженията си и са превишили правата си със сделка за продажба на ведомствен тристаен апартамент на Румяна Петрова - дъщеря на бившия шеф на ГЩ ген. Любен Петров. Военните магистрати вече веднъж отказаха да образуват дело, но горната инстанция намери куп пропуски в постановлението им и нареди да има разследване. Наказателно производство още няма, прави се проверка, казва говорителят на Военната прокуратура Елин Алексов.

“Транспортният министър Александър Цветков огледа лично такситата, които чакат клиенти на летище София. Знае се, че именно на аерогарата дебнат т. нар. копърки, които надуват сметките със специални устройства, наречени “помпа”. Или пък возят на безбожно високи цени. Опасенията са, че по празниците, когато се очаква по-голям поток от хора, измамниците ще се активират и цените ще скочат още”, четем в Труд. “Вече предупредих шефовете на тези фирми, че ако продължат измамите на техни таксиметрови шофьори, договорите на компаниите ще бъдат прекратени. Ще ги изгоня от летището и ще намерим по-коректни фирми”, казва Цветков. По думите му в района на летището непрекъснато ще дежури екип на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ), а по празниците дежурствата ще бъдат денонощни.

Ръст бележат цените на основни хранителни стоки с наближаването на коледните и новогодишните празници, отбелязва Дума. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата през изминалата седмица с 0,5 процента са поскъпнали кренвиршите, произведени по стандарт "Стара планина". Каймата по същия стандарт вече се търгува по 7,60 за килограм срещу 4,79 на обикновената. Цената на едро на кашкавал "Витоша" е с 0,8% по-висока и вече гони 10 лева. Увеличението при кравето сирене е с 0,4 на сто и то достигна 4,50 лева за килограм на едро.

Нелегален метадон от Македония е залял черния пазар у нас, измествайки напълно хероина от определени региони в страната, съобщава Монитор. С цената си от 15 лева за доза метадонът е по-евтин от бялото прахче и е по-достъпен за тийнейджърите. Масово наркозависими от Ямбол, Свиленград, Враца и Монтана се друсат с метадон. Това сочат наблюденията на сдружение „Майки срещу дрогата”, казва неговият председател Веселина Божилова.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати