Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 27
Начало arrow Политика arrow Президентът върна новия закон за старите отпуски

Президентът върна новия закон за старите отпуски

  Print E-mail
2010-07-05 14:35:05
източник: dnes.bg

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда. 

Те предвиждат натрупаните отпуски до 31 декември 2009 г. да бъдат изчистени до края на 2011 г. Въвежда се и изискване отпуските да се ползват година за година.

Според държавния глава приетия закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани. 

С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права, смята Първанов. 

Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на Република България. 

С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск – неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение, твърди Първанов. 

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на Република България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

При формиране на позицията си Първанов е отчел и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. 

Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите. 

Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса, категоричен е държавният глава.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?