24 Април 2024 г. Сряда

Президентът върна новия закон за старите отпуски

2010-07-05 14:35:05

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда. 

Те предвиждат натрупаните отпуски до 31 декември 2009 г. да бъдат изчистени до края на 2011 г. Въвежда се и изискване отпуските да се ползват година за година.

Според държавния глава приетия закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани. 

С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права, смята Първанов. 

Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на Република България. 

С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск – неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение, твърди Първанов. 

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на Република България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

При формиране на позицията си Първанов е отчел и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. 

Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите. 

Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса, категоричен е държавният глава.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати