19 Април 2024 г. Петък

Извадиха седмината живи и здрави

2010-12-05 23:14:55

Всички седем души, блокирани в пещерата Духлата, са спасени и са добре, съобщи д-р Валери Симеонов, началник на "Спешна и неотложна медицинска помощ" в Перник.

Най-напред излязоха трите деца. Двете момичета са в добро състояние и са споделили че е било страшно, но и интересно, и благодариха за вниманието, както и на спасителите, които са намерили път към тях.

Медицинска помощ е оказана само на 12-годишния Емил Димитров, който може би се е почувствал зле и от вълнение, обясни той.

Преди по-малко от час там пристигна премиерът Бойко Борисов, за да инспектира спасителните работи, съобщи bTV. Предоставили сме най-добрата техника, заяви тогава той.

По думите му на спасителите са били предоставени мощен пневматичен чук, фадрома, която прокопава съответните корита и дупки, за да се намали нивото на водата. "Ако е необходимо, и сто багера ще докараме", заяви премиерът. 

Борисов съобщи, че се е информирал от Гражданска защита за ситуацията на всеки час. Шест затоплени линейки чакаха пещерняците.

Създадена е организация в пернишката болница и отделението по реанимация е в пълна готовност, каза Вяра Церовска, директор на пернишката болница. Премиерът изрази готовност да бъде платено и на доброволците. Той съобщи, че държавата може да поеме разходите за операцията, колкото и да струва тя.

Почти две денонощия продължи спасяването на попадналите във воден капан в най-дългата пещера у нас. 60 спасители от три служби се включиха в издирването. Цяла нощ и през деня специализирана техника се опитва да проправи път, за да излязат бедстващите.

Групата влязла в петък около 20 часа в дългата 18 километра пещера, известна като най-сложния лабиринт в България. Три деца и двама възрастни са членове на карловския спортен клуб "Диамант". 

По информация на Андрей Христов от клуба експедицията е била организирана, а ръководител на карловската група е Петър Димитров - инструктор по спелеология. Той е баща на едно от децата – 12-годишния Емил. 

Другият от групата Илия Драганов е инструктор по алпинизъм. Двете деца Емил и Божидара са ученици от СОУ "Васил Левски" Карлово и са членове на клуб "Диамант". Другото дете Марина е от Сопот и учи в СОУ "Иван Вазов".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати