19 Април 2024 г. Петък

Самоизлекуване от рак. Струва ли си да повярваш в чудото?

2010-12-05 17:50:32

Във всеки човек е заложен механизъм за оздравяване и регенерация на тъканите. Ако мозъкът даде такава команда, механизмът се включва.

Туморът е плъх

Иван, сътрудник във фармацевтична фирма, получава "смъртна присъда", след като лекарите му откриват меланома. Метастазите били в черния дроб, стомаха, белите дробове, костите и дори в мозъка.
Но мъжът не се предал.

Започнал да приема странна смес от 17 витамина. Представял си, че метастазите са плъхове и той ги гони с бейзболна бухалка. След няколко месеца изследванията показали, че почти всички метастази са изчезнали.

Лекарите не вярвали, че причината е във витамините, но да разгадаят тайната на оздравяването също не могли.

"С меланомите наистина понякога се получават загадъчни ситуации", споделя пред aif.ru руският онколог хирург проф. Алексей Северцев, професор хирург-онколог. – Това е най-непредсказуемият рак".

Някои пациенти рухват, макар да получават най-силните противоракови препарати, други продължават да живеят, без да са провели никакво лечение.

Причината може би е в генетичните различия на имунната система при различните хора.

Едно от перспективните направления при лечението на меланомите е имунотерапията. Тя не спасява всички, но  в някои случаи болните живеят дълги години.

Разгадаването на тайната е близо

Причината за толкова различни реакции към заболяването и лечението е предмет на щателно изследване. Защо на едни им върви повече, отколкото на други?

Версията за необичайното подсилване на имунната система намира все повече подкрепа сред специалистите.
Смята се, че генът на рака се крие у всеки.

До определена възраст и при определени условия той се блокира от собствените сили на организма. В момента в който защитата отслабне, раковите клетки започват да настъпват.

Понякога обаче и при най-малкият тласък имунната система се включва в контраатака срещу рака.

Фактите свидетелстват, че понякога са възниквали необясними ремисии, когато организмът е бил атакуван от инфекция, която от своя страна е активирала имунната система на болния. Имунитетът атакувал не само инфекцията, но и раковите клетки.

Да повярваш в приказката

"Във всеки човек е заложен механизъм за оздравяване и регенерация на тъканите. Ако мозъкът даде такава команда, механизмът се включва, твърди психологът Дмитрий Воедилов. Когато човек не вярва в добрия изход, се включва противоположният механизъм, този на самоунищожението".

Нужно е не само да измислиш своята приказка, че ще оздравееш, а наистина да повярваш в нея.

"Не трябва обаче да се поддавате на приказките на шарлатани, които ви обещават да ви излекуват с чудо.
Чудото зависи от вас и от лекарите", добавя още Дмитрий Воедилов.

Между другото

До откриването на антибиотиците съществувал т.нар. мексикански начин за лекуване на рак на млечната жлеза. Болната била заразявана със стафиликок. Тя или загивала, или бактерията унищожавала раковите клетки и жената оздравявала.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати