29 Март 2024 г. Петък

8 диети, одобрени от науката

2010-12-04 18:37:38
Универсално средство за избавяне от наднормените килограми, разбира се, няма. Сред многото популярни диети има немалко, чиято полза се оспорва от диетолозите. Все пак съществуват няколко начина за отслабване, срещу които дори специалистите нямат доводи. Предлагаме ви осем от тях, за които мнението, че действат и са съобразени с изискванията на човешкия организъм, е еднозначно.

1. Диета с ниско съдържание на мазнини

За нея се заговаря за пръв път през 80-те години на миналия век, но нейната ефективност бе доказана десетина години по-късно.
Тази диета се понася по-лесно от останалите, човек се чувства изпълнен със сили и енергия, може да се яде когато ви се иска. Едновременно с това ще намалите теглото си с 1,5 -2 кг месечно.

Режимът на хранене предполага, че всичко, което консумирате, ще бъде обезмаслено или с ниско съдържание на мазнини. Ако това е месо, то може да е на практика всякакво - свинско или телешко, пилешко или пуешко, но задължително без каквито и да е мазнини. 

Забравете за честата употреба на мазните риби (скумрия, сьомга) – на тях можете да се насладите само 1-2 пъти месечно. Изварата трябва да бъде обезмаслена, а млякото – най-много 1%. В никакъв случай не трябва да се приемат повече от 40-50 г мазнини дневно.

• Плюсове на диетата:
- понася се лесно;
- няма забранени продукти;
- не е необходимо да се пресмятат калориите;
- използват се общодостъпни продукти;
- отчитат се индивидуалните вкусови пристрастия.

• Минус:
- При твърде строго ограничение на мазнините може да възникне недостиг на витамини А, D, Е и К и ненаситени мастни киселини.

2. Разделно хранене

То е полезно и при наднормено тегло, и при наличието на заболявания на стомашно-чревния тракт. Според диетолозите, колкото по-често ядем, толкова по-малко калории са ни необходими, за да заситим чувството на глад. 

При разделното хранене е изключително трудно да се преяде, човек се храни практически през целия ден, запазва своя тонус и работоспособност , като естествено се увеличава и разходът на енергия. 

Разделното хранене способства още за нормализирането на съня, а това също е предпоставка за намаляване на теглото.

• Плюсове:
- това хранене е полезно при заболявания на стомашно-чревния тракт;
- то предпазва организма от атеросклероза, високо кръвно и забавя процесите на стареене.
- ефектът от тази диета може да се повиши, ако се употребяват продукти с ниско съдържание на мазнини

• Минус:
- ако не сте си в къщи по цял ден, ще ви се наложи постоянно да си носите храна със себе си, тъй като не трябва да пропускате отделните хранения.

3. “Моделът на чинията”

Ако менюто ви се състои от сложни въглехидрати, 25-35% моно или полиненаситени мазнини и10-20% белтъчини, можете да сте доволни – вашето хранене е балансирано.

Ако в продължение на цяла година спазват правилото и се храните по “модела на чинията”, напълно реално е да се очаква отслабване с 20-25 кг.

Обичайната чиния за второто ястие трябва мислено да се раздели на 4 части. Половината трябва да бъде заета от зеленчуци: пресни, задушени или на грил с малко количество мазнина и лимонов сок. 1/4 от чинията трябва да съдържа картофи или макарони, а останалата1/4 трябва да бъде заета от месо, риба, пиле или морски продукти с тегло до 100 г.
Можете да пиете айран, чай (без захар!) или вода. Допълнително са допустими 1-2 филийки пълнозърнест хляб. За десерт – само плодове.

• Плюсове:
- менюто е разнообразно, балансирано, богато на витамини и микроелементи ;
- ограниченията в храните са минимални;
- не е необходимо да се пресмятат калориите;
- използват се общодостъпни продукти;
- отчитат се индивидуалните вкусови пристрастия.

• Минус:
- диетата може да се стори твърде свободна за тези, които се нуждаят от строг контрол и инструкции за всяка нова стъпка.

4. Клуб “Да отслабнем правилно”

За намаляване на теглото е необходимо да се съчетаят трите фактора - хранене, двигателна активност и психо-емоционална нагласа. Клубът Клубът “Да отслабнем правилно”, който вече е популярен в много страни, отчита именно тази особеност. Всеки може да получи препоръки за балансирано хранене, за упражненията, които ще способстват за изгарянето на мазнините, както и за безболезненото съвместяване на новите навици със старите.

Много специалисти са съгласни с това, че за отслабването най-важното е разрешаването на собствените психологични проблеми.

В организма всичко е взаимосвързано и затова недостигът на нещо може да се компенсира с излишък от друго. За много хора например храната замества общуването. Тя е и начин за защита от чувството за тревожност. 

При ниска самооценка наднорменото тегло ни дава усещането за солидност и повишава увереността в себе си. Груповите занимания помагат на човека да се справи с личностните си проблеми и да повиши своята самооценка.

• Плюсове:
- комплексен подход;
- променя се начинът на живот, а това дава положителен резултат и в дългосрочен план.

• Минуси:
- посещенията или абонаментът за клуба са платени;
- продуктите се оценяват в точки т.е. може да се злоупотреби и всички точки например да се използват за сладки продукти.

5. Диетични модификатори

Засищането от продукта и неговата калоричност не са свързани. Затова производителите се стараят да създават продукти, които да засищат максимално при минимум калории: коктейли, гарнитури и супи, способстващи за отслабването (от 2 до 4 кг за един месец).

Те не разграждат мазнините, постъпващи с храната и не извеждат токсините. Благодарение на високата си концентрация на белтъчини, витамини, минерали и микроелементи коктейлите засищат бързо . Ако се приемат преди ядене (в никакъв случай те не трябва да заместват основните хранения) калоричността на дневното меню ще се намали с 20-30%.

• Плюсове:
- великолепно похапване между основните хранения;
- калоричността на менюто се понижава, тъй като след коктейла човек изпитва много глад;
- храненето е богато на витамини и микроелементи.


• Минуси:
- може да не ви се хареса вкуса им;
- за да се постигнат по-добри резултати трябва да се коригира храненето.

6. Нискокалорична диета

Според учените, намаляването на калоричността на храната увеличава продължителността на живот. В нискокалоричната диета калориите са намалени за сметка на всички вредни продукти ( тестени, бонбони и т.).

Затова пък се приветства употребата на всякакви плодове и зеленчуци, яйчен белтък, риба и птиче месо.

• Плюсове:
- в основата на диетата стои оптимизация на качеството на храната;
- още в началото диетата дава добри резултати.

• Минуси:
- няма достоверни данни за влиянието на диетата върху продължителността на живот;
- не променя начина на живот и дава само временен резултат;
- голяма е вероятността от сривове и възвръщане на предишните килограми;
- противопоказна е за хората, склонни към анорексия и орторексия.


7. Френска диета

Французите обичат хляба, не се отказват от десертите и се чувстват добре. Те обожават плодовете и зеленчуците и презират бързото хранене. Ходят пеша и рядко ползват асансьор.

Френската диета се състои от 3 фази. Първата (3 седмици) е водене на дневник, който ще ви помогне да разберете слабите си места. Втората (от 1 до 3 месеца) е времето за промяна на вкусовите навици. За този период трябва да се научите да се наслаждавате на качеството на храната, а не на нейното количество. Третата прилича на първата, но в нея могат да се въведат някои от “вредните” продукти, които са забранени през първата седмица. Едва след това настъпва етапът на поддържане на идеалното тегло.

• Плюсове:
- няма абсолютни забрани;
- този “игрови” подход се харесва на много хора;
- диетата може да се използва като нова философия, която да се съчетае с други начини за отслабване.

• Минуси:
- необходими за много знания за продуктите.

8. Диета според гликемичния индекс

Богатата на въглехидрати храна променя нивото на захарта в кръвта. Едни продукти повишават значително това ниво, това ниво, други – в средна степен, а трети – много малко. Тази способност е наречена гликемичен индекс (ГИ). За ориентир се приема ГИ на глюкозата или белия хляб, който е равен на 100. ГИ от 70 нагоре се смята за висок, от 56 до 69 – за среден, а под 55 - за нисък. Колкото по-малък е ГИ, толкова по-добре за отслабващите.

Лесно може да се разбере ГИ на отделните продукти, но интересно е, че всеки продукт може да притежава различен индекс в зависимост от различния начин на обработка.

ГИ може да се променя и в зависимост от това дали продуктът е изяден отделно от останалата храна или заедно с нея.

• Плюсове:
- диетата може да се използва от диабетици, както и от хората, страдащи от наднормено тегло и нарушен въглехидратен обмен.

• Минуси:
- съществуват много условности и ограничения;
- не се променя начинът на живот и резултатът често е само временен.
- има голяма вероятност от срив и възвръщане на предишните килограми.(a)
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати