24 Април 2024 г. Сряда

На места в страната стана напечено заради дъжда

2010-12-04 18:12:44

Усложнена е обстановката в някои части на Западна България заради проливния дъжд.

В 14 области е обявен код "оранжев", т.е. втора степен на опасност. 

Най-много дъжд е паднал в Благоевградско – около 60 литра на кв. м., съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. От там съобщават, че през нощта на места в западна България дъждът ще премине в сняг.

Сериозно е и количеството на падналите в София валежи – 47 л/кв. м. Ситуацията е близо до критичната, съобщиха от "Гражданска защита".

Затворена за движение е Южната дъга от Околовръстния път в София. Участъкът между „Бистрица“ и „Драгалевци“ е залят, работи се по отводняването му.

Наводнени къщи има в столичните квартали „Бояна“, „Драгалевци“ и „Симеоново“.

Екипи на Гражданската защита работят по отводняването на мазета и шахти в цяла София. Общо 23 екипа на столичната пожарна в момента работят в районите, където са най-големите поражения. Отпуските на част от пожарникарите са прекъснати.

Нивото на Перловската и Владайската реки в центъра на столицата се покачи рязко.

По информация на агенция „Фокус“ е критично положението по поречието на р. Искър в района на Нови Искър и на Курило.

Създадена бе и организация за евакуация на болницата в Курило. Дигите по поречието на р. Искър се надграждат.

Проблемни участъци в столицата са и булевардите "България", "Симеоновско шосе" и "Ломско шосе" заради оттичащите се по тях води, посочи кметът.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова все още не е необходимо обявяване на бедствено положение.

Частично бедствено положение е обявено в Перник заради критичното ниво на река Струма, съобщиха от общината. Там работи кризисен щаб.

Целият приток от яз. „Студена“ към р. Струма е спрян, в момента няма опасност от преливане на язовира.

Река Струма преля на две места в Перник и затвори вътрешноградската магистрала. В залетия участък нивото на водата е около 1,5 метра. 

В Дупница също се сформира оперативен щаб при кмета заради тежката ситуация с валежите. 

Река Джерман е почти на нивото на пътя, много от мостовете са почти заляти. Екипи на „Гражданска защита” и полицията работят за обезопасяването на мостовете.

В района има залети дворове. От две къщи са изведени трудно подвижни хора.

Заради активизирало се свлачище временно е затворен пътят Рила – Рилски манастир.

Ситуацията не налага обявяване на бедствено положение.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати