19 Април 2024 г. Петък

МВР ще пази реколтата. Тежката престъпност е в "допустими граници"

2010-07-05 10:13:25

След като за година, откакто Цветан Цветанов е начело на Министерството на вътрешните работи тежката организирана престъпност е вкарана „в допустими за обществото граници”, във фокуса на ведомството е т.нар. конвенционална престъпност и МВР насочва усилията си към охраната на реколтата от плодове и зеленчуци, жътвата, безопасността в курортите.

Това заяви вътрешният министър пред БНР в неделя, след като два дни по-рано заяви, че са локализирани 189 престъпни босове в страната и МВР ги държи под око и ухо.

„Трябва да ви кажа, че към настоящия момент и от обиколките, които успях да направя миналата седмица, усещам, така, една удовлетвореност у хората за това, че са сигурни, че няма кой да скъса техните череши, няма кой да счупи клоните”, коментира Цветанов ден преди отбелязването на 131-годишнината от създаването на МВР.

Той отбеляза и успеха на МВР от последните две седмици, през които е била разбита „сериозна група за грабежи и кражби в апартаменти”, която за 5-6 минути успявала да изнесе имуществото от 3 апартамента.

Вътрешният министър обаче отказа да си даде оценка за работата, свършена за първата година на управлението на ГЕРБ.

В отговор на въпрос Цветанов каза, че обединението на пожарната и Гражданската защита в една дирекция се обмисля във ведомството, но това може да стане само след широка обществена дискусия, пише Медиапул.

Междувременно МВР продължава специализирана полицейска операция „Граница”, на територията на ГКПП Лесово на българо-турската граница.

Операцията е предизвикана от системните оплаквания на граждани, частни лица, както и фирми, които преминават през ГКПП Лесово, за системно изнудване и искане на пари.

Вътрешният министър уточнява, че е задържана само дежурната митничарка, която предварително е била поставена под наблюдение.

„Дежурният полицай е отказал да участва във вземането на пари, докато дежурната митничарка си е искала парите. Всичко това е документирано.

Случаят е разработван повече от седмица и е паралелна линия на проведената на 1 юли специализирана операция „Граница” в граничен пункт Капитан Андреево, при която са задържани митничар и полицай, изнудващи пътниците.

Операцията е под надзора на Софийската градска прокуратура и преминаването на пътници и автомобили ще бъде възстановено след приключването на процесуално-следствените действия, които се провеждат на самото ГКПП Лесово, допълва министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред "Фокус".

Министър Цветанов благодари на всички граждани, които изпращат сигнали за неправомерните действията на корумпирани служители, какъвто е и случаят със задържаната митническа служителка на ГКПП Лесово.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати